Sobota, 20. dubna 2024

V Železném Brodě vyrůstá nová vodní elektrárna za téměř sto milionů korun

V Železném Brodě vyrůstá nová vodní elektrárna za téměř sto milionů korun

Malá vodní elektrárna za téměř 100 miliónů korun vyrůstá na umělém náhonu řeky Jizery v Železném Brodě; elektrárna bude schopna zásobovat elektrickou energií zhruba 600 domácností.

„Výroba energie z vody bude přímo úměrná intenzitě proudu řeky. Při plném výkonu turbínami proteče až 11 000 litrů vody za sekundu,“ uvedl David Štursa z firmy Syner VHS Vysočina, která vodní elektrárnu staví. „Elektrárna se bude skládat z trafostanice, rozvodny, administrativního zázemí s dispečinkem a strojovny,“ dodal.

Součástí výstavby je i rekonstrukce celého náhonu v délce jednoho kilometru podél toku Jizery, úprava jezových konstrukcí a stavidel na vtoku do náhonu. Stavební úpravy se dotknou i kamenných nábřeží, jezové lávky a bočního vedení říčního koryta. „Kvůli migraci ryb bude u dna řeky vyříznutý otvor. Vznikne zde takzvaný rybochod, tedy průtok pro přechody ryb. Strach ze změněných podmínek nemusí mít ani vodáci. Hladina Jizery se nepatrně zvýší pouze v provozním úseku před náhonem do elektrárny, kam je přístup z bezpečnostních důvodů beztak zakázán,“ přiblížil Štursa.

Elektrárna vyrůstá v místech, kde už v minulosti jedna stála. Až do konce 60. let minulého století zde fungovala vodní elektrárna z doby Rakouska – Uherska, která proudem zásobovala přádelnu nyní již neexistující textilky. Elektrárna byla poté zrušena a náhon zasypán.

Nová elektrárna má být hotová do únoru příštího roku. Vyrobená elektrická energie poputuje do městské rozvodné sítě, která zásobuje na 6,5 tisíce obyvatel Železného Brodu. Investorem projektu je akciová společnost Vodní elektrárna Železný Brod, na výstavbě se podílí i Evropská unie dotací z programu Eko-energie.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů