Pátek, 19. dubna 2024

Školy z kraje Vysočina získaly granty na rozvoj obcí

Jihlava  – Dvě školy z kraje Vysočina získaly více než 130 tisíc korun z programu Škola pro udržitelný život. V kraji Vysočina je program letos otevřen poprvé. Slouží vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje a zapojování veřejnosti do péče o životní prostředí a posilování spolupráce v obcích.
Školy z kraje Vysočina získaly granty na rozvoj obcí

Program společně vyhlašují Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy Sever, jeho generálním partnerem je společnost Toyota.  Hlavní úlohu přitom hrají právě školy a jejich žáci. V letošním roce se do programu přihlásilo 108 škol, podpořeno z nich bylo 33 projektů celkovou finanční částkou přesahující 2 miliony korun.

 K podpořeným patří například Základní škola a Mateřská škola Vír, která chce vytvořit školní botanickou zahradu. „Shodli jsme se na malé botanické zahradě – místě, kde by si lidé mohli sednout, odpočinout, pokochat se krásou prostředí a zároveň se poučit a dozvědět leccos zajímavého. Nechceme pro naši botanickou zahradu kupovat plastové kompostéry, ale vyrobíme dřevěné,“ uvádí paní učitelka Alena Soukalová.

 Druhou podpořenou školou z kraje Vysočina je Hotelová škola Třebíč, která získala prostředky na propagaci biopotravin a regionálních produktů. „V rámci projektu chceme docílit rozšíření nabídky o bio jídla ve školní jídelně, o využívání biopotravin v rámci odborné přípravy žáků a při prezentačních a osvětových akcích, kterých se Hotelová škola účastní, či které pořádá,“ vysvětlila záměr projektu paní učitelka Alena Biskupová.

 Na projektech budou obě školy spolupracovat s obecně prospěšnou společností Chaloupky.

 Škola pro udržitelný život prohlubuje spolupráci mezi učiteli, žáky, obcí a místními obyvateli. Obsah projektů se poměrně různí a sahá od výsadeb stromů, solární energie, biopotravin ve škole, naučných stezek o přírodě, historii nebo osobnostech, bezpečné dopravy až k recyklaci odpadů. Úlohu iniciátora však vždy hraje místní škola a její žáci. „Program se postupně rozšiřuje, v letošním roce je otevřen už pro školy v jedenácti krajích ČR. Je radost spolupracovat s učiteli a žáky, kteří mají zájem tvořit projekt s rodiči, občany i místními spolky,“ uvedl Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství.

 Obdobný program probíhá i ve Velké Británii a v Polsku. Nabízí tak možnost vzájemné výměny zkušeností i na mezinárodní úrovni. „Letošního Česko-polského setkání spojeného s konferencí a exkurzí se účastnilo sedmdesát učitelů, zastupitelů obcí a krajských koordinátorů,“ doplnil Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství.

Kontakt na koordinátorku pro kraj Vysočina:
Iveta Machátová, Chaloupky o.p.s., školská zařízení pro zájmové a další vzdělávání

Tel. 567 216 881, 731 440 922, iveta.machatova@chaloupky.cz

Další informace: www.skolaprozivot.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů