Čtvrtek, 28. března 2024

Ani v době finanční krize lidé příliš nešetří elektřinou

Česká metropole dosáhla v době krize rekordní spotřeby elektřiny za první čtvrtletí letošního roku. Lidé si pořizují více elektrických spotřebičů, řada z nich však neví, že i s nimi se dá razantně ušetřit.
Ani v době finanční krize lidé příliš nešetří elektřinou

Jak finanční krize zasáhla energetický trh a jak mohou samotní odběratelé ovlivnit své výdaje za elektrickou energii, jsme se zeptali generálního ředitele Pražské energetiky, a. s. (PRE), ing. Drahomíra Ruty.

Finanční krize se již výrazně projevila v nejrůznějších odvětvích, ale spotřebu elektřiny v Praze podle vašich statistik nijak zásadně neovlivnila. Jak si to vysvětlujete?

To platilo zejména v období prvních tří měsíců letošního roku. Spotřeba elektřiny v Praze dosáhla historicky nejvyšších hodnot. Velký podíl nesou chladnější klimatické podmínky. Duben už jednoznačně krize poznamenala především v oblasti vekoodběru, ale i maloodběru podnikatelů. Došlo ke snížení spotřeby o přibližně 6,5 % oproti stejnému období roku 2008. Letošní květen je v Praze co do spotřeby elektřiny také nižší než loňský, ale ten rozdíl bude nižší. Zajímavé je, že spotřeba pražských domácností je srovnatelná se stejným obdobím loňského roku. Za to "mohou" především elektrické spotřebiče, kterých v domácnostech neustále přibývá. Mnoho lidí ale neví, že i s nimi se dá ušetřit. Zákazníkům například poskytujeme slevu na pořízení kvalitních akumulačních kamen, elektro kotlů či klimatizací. Na našich webových stránkách či v poradenském středisku mohou zájemci zjistit, jak úsporně používat běžné spotřebiče, jako jsou lednička, žehlička nebo počítač. Kdo má o úspory zájem, řešení si najde.

Cena elektřiny se neustále zvyšuje. Očekáváte její růst i během ekonomické krize? Připravili jste pro zákazníky nějaké speciální balíčky či tarify?

Příznaky i dopady finanční krize od počátku neustále sledujeme. Jak bude vypadat cena elektřiny v příštím roce, zatím ale nedokážeme posoudit. Naše společnost nemá svůj vlastní zdroj elektrické energie, a tak ji musí prostřednictvím energetické burzy či od jiných nezávislých výrobců nakupovat. O úpravě ceny navíc nerozhodujeme výhradně my, ale také Energetický regulační úřad. Přesto se snažíme svým zákazníkům vyjít vstříc, a tak jsme pro ně připravili speciální tarify, se kterými mohou výdaje za elektřinu ovlivnit. Pro domácnosti jsme přichystali nový produkt Komfort + Garant, s nímž si mohly do konce dubna objednat elektřinu na dva roky za výhodnější cenu. Navíc s ním už teď neplatí měsíční paušální poplatek, který rodině ušetří přes šest set korun ročně. Nezapomněli jsme ani na podnikatele, kteří tvoří důležitou složku ekonomiky hlavního města. Umožnili jsme jim fixovat si elektřinu za výhodnou cenu dokonce na tři roky, a to prostřednictvím tarifu Aktiv + Trinity.

Nabízíte nové tarify a různé služby, jak ušetřit. Připravili jste pro zákazníky také nějaké služby, které by jim ušetřily čas? Řada lidí nemá dostatek času navštěvovat zákaznická a poradenská centra.

Odběratelů, kteří dávají přednost co nejjednoduššímu a nejrychlejšímu způsobu vyřízení svých záležitostí, stále přibývá a snížil se počet osobních návštěv poboček Zákaznického centra PRE. Tento trend již pokračuje několik let. Odběratelům nabízíme například službu přímé inkaso a zhruba devět tisíc zákazníků již využívá elektronickou fakturu. Zájem lidí o elektronické služby potvrzuje i návštěvnost našich webových stránek. Přes dvě stě tisíc klientů zase zavolalo na Zákaznickou linku, aby vyřídili z pohodlí domova či své kanceláře záležitosti kolem elektřiny. V letošním roce tento elektronický způsob opět rozšiřujeme. Na konci ledna jsme například spustili společně s Komerční bankou provoz propojení aplikace Mojeplatba.cz a Můj zákaznický účet.

Elektřina se dá ušetřit také prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie, které podporujete. Jak to s podporou bude v letošním roce?

Naše společnost se snaží podporovat projekty, které šetří přírodu a přírodní zdroje. Každoročně proto poskytujeme dotace různým subjektům na výstavbu či rekonstrukci obnovitelného zdroje energie. Ani letos tomu nebude jinak. Do konce dubna se mohli do soutěže projektů na výstavbu či rekonstrukci obnovitelných zdrojů energie opět přihlásit zájemci z celé České republiky. Finanční prostředky na podporu shromažďujeme prostřednictvím speciálního tarifu PREKO, a to desetihaléřovou přirážkou za jednu spotřebovanou kilowatthodinu. Letos se nám ve fondu sešlo více než milion a tři sta tisíc korun. Prostřednictvím fondu jsme přispěli na výstavbu několika slunečních elektráren. V poslední době se ukázalo, že ekologické chování není Pražanům vůbec cizí. Stále větší počet našich velkoodběratelů dokonce odebírá elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů, přestože je daleko dražší. V aktivitách propagujících obnovitelné zdroje energie proto budeme do budoucnosti rozhodně pokračovat.

AUTOR: kp

zdroj: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů