Pátek, 19. dubna 2024

Obchodni retezce prodavaji zbozi obsahujici nebezpecne ftalaty a HBCD

Laboratorni testy zadane Detmi Zeme prokazaly nebezpecne chemicke latky vzbuzujici mimoradne obavy v plastovych vyrobcich, ktere v Plzni prodavaji obchodni retezce TESCO, Globus, OBI, Baumax a Svet kobercu.
Obchodni retezce prodavaji zbozi obsahujici nebezpecne ftalaty a HBCD

Deti Zeme zadaly akreditovanym laboratorim Statniho zdravotniho ustavu (SZU) a Institutu pro testovani a certifikaci (ITC) provedeni analyz obsahu ftalatu a HBCD ve 13 plastovych vyrobcich zakoupenych v plzenskych obchodech. Nebezpecny bromovany zpomalovac horeni HBCD obsahovaly tri ze ctyr testovanych vyrobku z polystyrenu (1). Ftalaty obsahovalo pet z deviti testovanych vyrobku oznacenych jako PVC. Vetsinou slo o nejnebezpecnejsi ftalat DEHP, ktery byl pritomen v testovanych podlahovych krytinach (lino), ubrusu nebo hracce pro psy (2).

"Testovani bylo zamereno na nebezpecne chemikalie, ktere byly Evropskou agenturou pro chemicke latky (ECHA) oficialne zarazeny na seznam ‚latek vzbuzujicich mimoradne obavy' podle smernice o nove chemicke politice EU (REACH) (3)," konstatoval MUDr. Miroslav Suta, odborny konzultant pro ekologicka a zdravotni rizika a clen Rady pro chemickou bezpecnost. Testovane chemikalie dlouhodobe pretrvavaji v zivotnim prostredi (jsou perzistentni), hromadi se v organismu (jsou bioakumulativni) nebo jsou toxicke pro reprodukci.

"Predpokladal jsem, ze nejake nebezpecne chemicke latky asi ve vyrobcich najdeme. Ale prekvapilo me, jak bezne jsou ve vyrobcich chemikalie, ktere oficialni evropska agentura zaradila na prioritni seznam nejnebezpecnejsich latek," uvedl Martin Hytha z plzenske pobocky Deti Zeme.

Testovani vyrobku probehlo v ramci projektu, ktery financne podporil Nadacni fond Zeleny poklad. Dale probehne dne 25. cervna od 17 hodin beseda "Chemie kolem nas: pomaha i skodi" v Polanove sini Mestske knihovny v Plzni, od 22. cervna pak budou moci Plzenane shlednout stejnojmennou vystavu v centru Plzne (pesi zona U Branky).

Kontakt:
* Martin Hytha, tel.: 606 104 784

zdroj: Děti Země

Dalsi informace: www.detizeme.cz
(zde je k dispozici i podrobna zprava o vysledcich testovani obsahujici charakteristiku testovanych latek)

Poznamky:
(1) HBCD (hexabromocyklodedekan) je latka velice perzistentni a velice biokamulativni, ktera se pouziva hlavne v polystyrenu jako prisada zpomalujici horeni. Pro sve nebezpecne vlastnosti byla zarazena Evropskou agenturou pro chemicke latky na prioritni seznam 7 latek vzbuzujicich mimoradne obavy. Norsko navrhlo HBCD na cernou listinu celosvetove Stockholmske umluvy o perzistentnich chemikaliich, na ktere jsou dnes napriklad dioxiny, polychlorovane bifenyly (PCB) nebo DDT.

(2) DEHP (dietylhexyl ftalat) je latka narusujici hormonalni system, ktera ohrozuje zejmena pohlavni vyvoj chlapcu, jejichz matky byly latce vystaveny. Zpusobuje napr. vrozene vyvojove vady prostaty a penisu, vyusteni mocove trubice, retence varlat, zmeny v produkci spermii, snizeni hmotnosti varlat, nadvarlat, prostaty, nitrodelozni odumrt, zvysene riziko uhynuti po porodu, retardaci nitrodelozniho a postnatalniho vyvoje, zmeny na vajecnicich, kosterni a kardiovaskularni vyvojove vady. V EU jiz byla pro nebezpecne vlastnosti zakazana v hrackach a v kosmetice. Jako latka toxicka pro reprodukci byla zarazena Evropskou agenturou pro chemicke latky na prioritni seznam 7 nebezpecnych latek vzbuzujicich mimoradne obavy.

(3) REACH je zkratka slozena z prvnich pismen klicovych slov obsahu nove chemicke politiky - registrace, evaluace a autorizace chemickych latek. Vyrobci a dovozci chemikalii musi do stanoveneho terminu ohlasit jejich vlastnosti (registrace) a u nebezpecnych latek bude provedeno jejich podrobnejsi zhodnoceni z hlediska rizik pro zdravi lidi a zivotni prostredi (evaluace). Nejnebezpecnejsi chemikalie pak budou povinne podrobeny procesu autorizace, ktery prozkouma, zda za ne existuje bezpecnejsi nahrada, a pripadne zakazany. Vice informaci: reach.stuz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů