Pátek, 19. dubna 2024

Unikátní spolupráce mezi školami a obcemi: školy ve Strážnici, Ostrovačicích a na Plovdivské v Brně získaly granty na rozvoj obcí

Tři školy z Jihomoravského kraje získaly v minulém týdnu celkem 144 tisíc korun z programu Škola pro udržitelný život. Vznikne tak například venkovní učebna nebo přírodní zahrada, budou zakoupeny nádoby na nebezpečný odpad. „Projekty mají jedno společné: jejich výsledky budou sloužit jak dětem škol, tak i obyvatelům regionu,“ shrnuje Vlaďka Cikánková z organizace Lipka, která program koordinuje v Jihomoravském kraji.

Unikátní spolupráce mezi školami a obcemi: školy ve Strážnici, Ostrovačicích a na Plovdivské v Brně získaly granty na rozvoj obcí

Brno 18. června 2009

„Náš projekt chce sběrem vybitých baterek snížit podíl baterií, které končí v popelnicích a v přírodě,“ popisuje pedagog Purkyňova gymnázia ve Strážnici Jan W. Jongepier, který má ve škole projekt na starosti. Purkyňovo gymnázium, jež se může pochlubit titulem Ekoškola, hodlá ve svém regionu za získaných 34 tisíc korun zakoupit a nainstalovat sběrné nádoby na vybité baterie a zajistit pak jejich odvoz. Součástí projektu je ovšem také informovat obyvatele celého regionu o problematice nebezpečného odpadu a obeznámit je s výhodností baterií nabíjecích. „Ze 14 oslovených školy se plánuje zapojit 8 škol celkem s 1200 žáky, tj. 1100 rodin. Žáci budou vyzvání k zapojení svých rodin, tímto bude mít projekt dopad na asi 3500 občanů. Především v obcích, kde nádoby na sběr baterií nejsou umístěné, budou osloveny další stovky občanů prostřednictvím plakátů a letáků,“ dodává Jan W. Jongepier. Protože Purkyňovo gymnázium je střední škola s regionální působností, byl pro místo realizace vybrán region kolem Strážnice spadající do CHKO a Biosférické rezervace Bílé Karpaty – od Sudoměřic po Velkou nad Veličkou.

ZŠ a MŠ Ostrovačice se zase rozhodla v obci vyřešit nedostatek místa pro odpočinek. Díky 40 tisícům korunám z projektu vznikne venkovní posezení se 6 stoly a 12 lavicemi pro 36 až 48 osob. Součástí budou odpadkové koše, ohniště a časem případně i další vybavení. Dopoledne bude posezení sloužit základní a mateřské škole, odpoledne školnímu klubu. Toto místo bude sloužit i pro pořádání společenských akcí místních. „Venkovní učebnu si vyžádali si žáci školy, kteří touží více času trávit venku. Využívána bude o přestávkách, při výuce a projektových dnech školou, při akcích s rodiči mateřskou školou a při akcích místních spolků veřejností,“ upřesňuje záměr projektu Irena Matušková, pedagožka školy.

Pro Waldorfskou ZŠ a MŠ Plovdivská v Brně se díky 70 tisícům korunám z projektu našla možnost realizace dvojího záměru: jednak umožnit dětem nově vzniklé školy se zdravě stravovat využitím biopotravin ve školní jídelně, jednak společně s dětmi a rodiči obnovit školní zahradu a vytvořit z ní „přírodní učebnu“. „Okolí současné školy Plovdivská 8 je zanedbané, zarostlé, nevyužívané. Nově založená přírodní zahrada budou sloužit všem žákům školy jak v době vyučování, tak v odpoledních hodinách, kdy v rámci Centra volného času budou na zahradě probíhat vzdělávací kroužky, otevřené i pro děti mimo vlastní školu,“ uvádí realizátor projektu Tom Václavík.

 

Program Škola pro udržitelný život společně vyhlašují Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy Sever. Jeho koordinátorem pro Jihomoravský kraj je školské zařízení Lipka. Generálním partnerem je společnost Toyota.

Program slouží vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje a zapojování veřejnosti do péče o životní prostředí a posilování spolupráce v obcích. Hlavní úlohu přitom hrají právě školy a jejich žáci. V letošním roce se do programu přihlásilo 108 škol z celé republiky, podpořeno z nich bylo 33 projektů celkovou finanční částkou přesahující 2 miliony korun. Obsah projektů se poměrně různí a sahá od výsadeb stromů, solární energie, biopotravin ve škole, naučných stezek o přírodě, historii nebo osobnostech, bezpečné dopravy až k recyklaci odpadů. Úlohu iniciátora však vždy hraje místní škola a její žáci. „Program se postupně rozšiřuje, v letošním roce je otevřen už pro školy v jedenácti krajích ČR. Je radost spolupracovat s učiteli a žáky, kteří mají zájem tvořit projekt s rodiči, občany i místními spolky,“ uvedl Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství. Obdobný program probíhá i ve Velké Británii a v Polsku. Nabízí tak možnost vzájemné výměny zkušeností i na mezinárodní úrovni. „Letošního Česko-polského setkání spojeného s konferencí a exkurzí se účastnilo sedmdesát učitelů, zastupitelů obcí a krajských koordinátorů,“ doplnil Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství.

 

Kontakty:

Ladislav Hanuš, Nadace Partnerství, 515 903 124, ladislav.hanus@nap.cz

Karin Richterová, SEVER, 739 203 201, sever-adm@ekologickavychova.cz

Vlaďka Cikánková, Lipka, 736 473 849, vladka.cikankova@lipka.cz

 

 

Další informace: www.skolaprozivot.cz, www.lipka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů