Středa, 24. dubna 2024

Shell objevila v norských vodách nejrozsáhlejší naleziště plynu za 12 let

Shell objevila v norských vodách nejrozsáhlejší naleziště plynu za 12 let
Nové naleziště plynu, které se svým rozsahem vyrovnává norské roční produkci, nalezla v norských vodách největší evropská ropná společnost Royal Dutch Shell (18,75 EUR, 2,49%) Plc. Podle Norwegian Petroleum Directorate je očekávaná výtěžnost až 100 miliard kubických metrů plynu, přičemž roční produkce Norska v loňském roce dosáhla 99 miliard kubických metrů.

„Je to významný objev v oblasti Severního moře,“ komentoval umírněně mluvčí Shell David Williams. „Ještě pro podrobnější informace nemáme dostatek dat,“ dodal. Na norská měřítka je to objev středního rozsahu, uvádí šéf direktorátu Bente Nyland. Nález je zřejmě nejrozsáhlejší od Ormen Lange v roce 1997. Tam bylo objeveno 395 miliard kubických metrů, přičemž nejrozsáhlejší norské naleziště obnáší 1,3 biliónu kubických metrů plynu. Direktorát uvedl, že Shell učinila nový objev v hloubce 1376 metrů, tedy dosud nejhlouběji v norských vodách.

Norsko je pátým největším světovým exportérem ropy a druhým světově největším vývozcem zemního plynu. Jeho zásoby však po 40 letech kontinuální těžby ubývají. Vláda proto zpřístupňuje stále širší neprobádané plochy severních vod k průzkumným pracem.

(Zdroj: Bloomberg)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů