Pátek, 19. dubna 2024

Voda z kohoutku bude k mání i v restauracích

Voda z kohoutku bude k mání i v restauracích

Uhasit žízeň v restauraci sklenkou vody z kohoutku? V minulosti zázrak, nyní šance na osvěžení za hubičku značně stoupá. Největší firma na českém vodárenském trhu, francouzská společnost Veolia Voda, vyrazila do boje za pití vody z vodovodu.

Kampaň, jejímž cílem je přinést vodu z vodovodu na stoly kaváren a restaurací, má odstartovat letos v létě. Podniky, které se k akci připojí, se objeví na on-line mapě a získají také speciální označení. Ambiciózní projekt mají podpořit také originální sklenice od designéra Daniela Piršče a speciální karafy na vody.

 



Voda z kohoutku patří v Česku k nejkvalitnějším na světě.Přestože vodárny slibují hostům vodu z kohoutku v kavárnách a restauracích, netvrdí, že bude k mání zadarmo. A to i přesto, že litr vody z kohoutku vyjde na pouhých šest haléřů.  „Spočítali jsme, kolik stojí ročně mytí sklenic a kolik bude stát chlazení vody v karafách. Kdybychom nic neúčtovali, prodělávali bychom. Host zaplatí symbolickou částku," řekl deníku Mladá fronta Dnes Radomír Smrčka z pražského hotelu InterContinental, jehož restaurace se k projektu připojuje.

V současnosti je voda z kohoutku zdarma k mání v kavárnách, které provozuje Občanské sdružení Greendoors.

Voda, která teče v Česku z vodovodu, podléhá velmi přísné kontrole a řadí se k nejkvalitnějším na světě. V mezinárodních žebříčcích dosáhla tuzemská voda na maximální hodnocení v podobě pěti kapek.

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů