Čtvrtek, 18. dubna 2024

Příčiny úhynu ryb ve vodní nádrži Orlík budou známy v červenci

Příčiny úhynu ryb ve vodní nádrži Orlík budou známy v červenci

Příčiny úhynu 29 tun ryb po nedávném upouštění vodní nádrže Orlík by měly být známy do konce července. Odborníci současně navrhnou řešení, jak podobným haváriím předcházet, sdělila dnes ČTK mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová. Porušení manipulačního řádu na vodním díle středočeský krajský úřad podle ní neshledal.

O úhynu ryb z počátku června dnes jednali zástupci Povodí Vltavy s odborníky. Podle Krainové se shodli na tom, že chování tolstolobika, který byl mezi mrtvými rybami zastoupen ve velkém počtu, bylo zcela nepředvídatelné a nahodilé a dosud nebylo při těchto běžných manipulacích zaznamenáno. Příčinami vysoké koncentrace této ryby v prostoru hráze Orlíka může podle nich být například migrace ryby za potravou nebo předvýtěrová migrace.

Mezi varianty, které by mohly zabránit případnému opakování situace z počátku června, patří podle odborníků mimo jiné využití různých typů odpuzovačů ryb nebo monitoring rybích hejn.

Vodohospodáři 4. a 5. června snížili kvůli geologickému průzkumu hladinu vody ve vodním díle Kamýk. Potom ho zase začali napouštět tak, že zvýšili odtok z vodní nádrže Orlík. Voda tekla přes její přelivová pole a spodní výpusti. Pádem přes ně se ale zranilo a uhynulo větší množství ryb. Jejich mrtvá těla se objevila 6. června v nádrži Kamýk. Rybáři na to upozornili Povodí Vltavy.

Sběr uhynulých ryb pokračoval nepřetržitě do 10. června, následujících pět dní se pak ještě dočišťovaly břehy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů