Čtvrtek, 25. dubna 2024

UNESCO zařadilo do seznamu přírodního dědictví další 4 lokality

UNESCO zařadilo do seznamu přírodního dědictví další 4 lokality

Sevilla - Seznam světového přírodního dědictví UNESCO se rozrostl o další 4 lokality. OSN na něj přidala severoitalské Dolomity, mělčiny mezi nizozemským a německým pobřežím v Severním moři a posvátnou horu Wu-tchaj ve středovýchodní Číně. Prestižního ocenění se dostalo i kapverdskému městu Cidade Velha.

Jedno z nejkrásnějších pohoří světa a navíc i geologicky významné. Právě proto si podle seznamu, které vydává UNESCO, severoitalské Dolomity zaslouží zápis na listinu světového kulturního a přírodního dědictví. Některé z celkem 18 vrcholů se šplhají ke třem tisícům metrů a patří k nejvyšším vápencovým stěnám planety. Kromě toho fosilní nálezy ukazují, jak tady vypadal mořský život před dvěma sty miliony let.

A bohatý mořský život, tentokrát ten současný, je důvodem, proč UNESCO ocenilo i severomořské mělčiny. Pobřežní přírodní park je domovem asi 10 tisíc různých druhů zvířat. "Můžete tady zažít jedinečný pocit samoty, je to skutečná příroda. Úplně zapomenete na to, co člověk zná z městského života. Tady vidíte, jaká příroda skutečně je," popisuje Ralf Hofmann Kramer, průvodce po severomořských mělčinách.

Pobřeží Severního moře Pobřeží Severního moře
Dalším, kdo se na prestižní seznam probojoval, je nejstarší kapverdské město Cidade Velha, založené v 15. století. Kdysi centrum portugalského obchodu s otroky bylo prvním stálým evropským sídlem v tropech.

Cidade Velha Cidade Velha
Mezi to nejlepší, co příroda a kultura nabízí, se dostala i čínská hora Wu-Tchaj. Na jejích svazích je přes 50 buddhistických svatyní s cennými uměleckými památkami. Samotná Wu-Tchaj patří mezi čtyři posvátné hory čínského buddhismu.

Hora Wu-Tchaj Hora Wu-Tchaj

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů