Čtvrtek, 28. března 2024

Brněnský magistrát nerespektoval rozhodnutí soudu - líšeňské borovice jsou pokáceny

Brněnský magistrát nerespektoval rozhodnutí soudu - líšeňské borovice jsou pokáceny

26.6. v dopoledních hodinách firma QARY pokácela borovicový háj rostoucí na ul. Horníkova v Brně – Líšni. Učinila tak přesto, že v současnosti nemá stavba, kvůli které byly stromy pokáceny, platné územní rozhodnutí a je také v rozporu s Územním plánem města Brna. Povolení ke kácení vydal líšeňský úřad a potvrdil jej i brněnský magistrát, čímž oba tyto úřady nejen porušily zákon o ochraně přírody a krajiny, ale zároveň odmítly respektovat rozsudek krajského soudu, který zrušil platnost vydaného územního rozhodnutí na stavbu. Proti likvidaci plochy zeleně na líšeňském sídlišti dlouhodobě vystupuje sdružení NESEHNUTÍ a formou petice i stovky místních občanů. V nejbližších dnech budou podány žaloby sdružením NESEHNUTÍ, Českým svazem ochránců přírody a dvěma Společenstvími vlastníků jednotek z ul. Horníkova pro opakované porušování zákonů odpovědnými úřady.

Včera v odpoledních hodinách bylo NESEHNUTÍ doručeno rozhodnutí odboru životního prostředí Magistrátu města Brna, kterým tento odbor povolil kácení borovicového háje na ul. Horníkova v Brně-Líšni. Dnes v dopoledních hodinách v důsledku tohoto povolení byly borovice na ul. Horníkova pokáceny. Povolení ke kácení vydal magistrát přesto, že krajský soud svým rozsudkem ze dne 30. 3. 2009 zrušil platnost vydaného územního rozhodnutí na stavbu ubytoven a bytových domů, kvůli kterým mělo ke kácení borovic dojít. Magistrát se také v rozporu se zákonem vůbec nezabýval zásadními námitkami v odvolání NESEHNUTÍ proti kácení a stromy dokonce povolil pokácet v době mimo vegetační klid stromů. „Sledujete-li rozhodování líšeňských a magistrátních úředníků a úřednic, nemůžete se ubránit dojmu, že v tomto případě jde buď o ukázkový příklad neschopnosti a nekompetence, či rovnou o korupci“, komentuje kvalitu, způsob a možné motivy rozhodování úřadů Milan Štefanec z NESEHNUTÍ.

Sdružení NESEHNUTÍ, základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica a dvě Společenství vlastníků jednotek podají v nejbližších dnech na postup odpovědných úřadů sérii žalob a dalších právních podání. V současnosti s právní zástupkyní projednávají další postup v tomto případu. „Stromy už sice nikdo nezachrání, ale není možné zůstat nečinný vůči snahám postavit stavbu v rozporu se zákony, rozsudkem soudu i zájmem dotčené veřejnosti“ vysvětluje motivaci k dalším aktivitám Štefanec. Aktivisté a aktivistky NESEHNUTÍ plánují se také přímo obrátit na politiky a představitele města Brna odpovědné za práci úředních odborů, které v této kauze opakovaně ignorují veřejnost a porušují zákon v zájmu realizace projektu investora. Přímé řízení magistrátního odboru životního prostředí i odboru územního a stavebního řízení má na starost tajemník Pavel Loutocký. Politickou odpovědnost nese i náměstek primátora města Brna Martin Ander, který má oblast životního prostředí v samostatné působnosti. Odbor životního prostředí magistrátu, který má své poslání v názvu, se ve svém rozhodování vůbec nezabýval zájmy ochrany přírody, ale kácení stromů i mimo vegetační klid povolil jen na základě argumentů investora, který se obával finanční ztráty, která by mu vznikla v případě, že by úřady respektovaly zákon“ kritizuje chování magistrátu Milan Štefanec.

Další informace:

Milan Štefanec, NESEHNUTÍ (605 239 579),

Sandra Podskalská, právnička (775 154 082)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů