Pátek, 29. března 2024

Prima klima – putovní klimatická výstava pokračuje svou pouť po kraji. Můžete ji vidět v Luhačovicích.

Prima klima – putovní klimatická výstava pokračuje svou pouť po kraji. Můžete ji vidět v Luhačovicích.

Co je skleníkový efekt? Jak funguje sluneční energie? Jak reguluje teplotu plynný obal Země? Co způsobuje svých chováním člověk? Jde o problém lokální či globální? Jak souvisí deštné pralesy s ochranou klimatu? Co může dělat každý z nás v každodenních rozhodnutích? Na tyto otázky dává odpověď unikátní putovní výstava „Prima Klima“.
Svou pouť po kraji zahájila výstava v dubnu v Uherském Brodě. V současné době ji můžete po celý červenec vidět v kině Elektra v Luhačovicích.
Téměř každý mluví o globální změně klimatu, ale málo se hovoří, co může udělat každý z nás. Výstava na dvanácti panelech vysvětluje, co je skleníkový efekt, jak je pro nás důležitý, jaký je příspěvek člověka, či jak fungují deštné pralesy z globálního hlediska. Navíc na velké části představuje jednotlivé dílčí oblasti, kde můžeme všichni dosáhnout významné úspory - dopravu, efektivní využívání energie, oblast nákupu a změn konzumního chování, vliv zemědělství či prevenci vzniku a správné nakládání s odpadem.
„Málokdo z nás si uvědomuje, že skoro padesát procent energie v České republiky se spotřebuje na provoz našich domů. Pokud snížíme spotřebu na vytápění např. desetkrát proti běžnému domu, což dnes už není stavebně problém, uděláme pro ochranu našeho prostředí velmi mnoho," říká Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.
Výstava je určena pro dospělé a děti ve věku zhruba od 13 let.
Po ukončení se výstava přesouvá do výstavních prostor městského úřadu ve Slavičíně, kde bude k vidění od 3. do 14. srpna. Do konce roku je očekávána také ve Zlíně či Uherském Hradišti.
Výstavu připravil a pronajímá Ekologický institut Veronica a další zájemci o zapůjčení výstavy se mohou hlásit na www.hostetin.veronica.cz
 

Kontakt na pořadatele:
Ekologický institut Veronica – Centrum Veronica Hostětín
Hostětín 86, 687 71 pošta Bojkovice
Tel. 572 630 670, hostetin@veronica.cz, www.hostetin.veronica.cz
Kontaktní osoby: Hana Machů, Jana Tesařová

Další informace: www.hostetin.veronica.cz/prima_klima

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů