Čtvrtek, 28. března 2024

Řeka Morava, Stará Města a Morava v Srbsku

Řeka Morava, Stará Města a Morava v Srbsku

Řeka Morava od nepaměti protéká východní Moravou přes Kroměříž, Otrokovice, Napajedla a rozděluje dvě sousední slovácká města na pravobřežní Staré Město a levobřežní Uherské Hradiště.
Pramen Moravy však můžeme hledat nedaleko Starého Města pod Sněžníkem v nadmořské výšce 1370,67 metrů. K prameni největší moravské řeky se putuje ze Starého Města pod Sněžníkem přes obec Stříbrnice (jaká náhodná podoba se slováckou obcí Stříbrnice) a dále po modré a červené značené turistické stezce. O řece Moravě je dále známo, že pramení na jedné z nejvyšších hor v českých zemích – Králickém Sněžníku (1424 m. n. m.) Jedná se o třetí nejvyšší pohoří v České republice, kde se nachází celkem 12 tisícovek. Druhou nejvyšší horou je Malý Sněžník (1338 m.n.m.)
V Králickém Sněžníku leží uzlový bod rozvodnic tří moří (Severního, Baltského a Černého moře) a v tomto smyslu je možno označit Králický Sněžník jako střechu Evropy. Rozvodní uzel leží na jižním svahu pohraniční hory Klepý (1145 m), která je polsky příznačně nazvána Trojmorski Wierch. Voda odtamtud odtéká do tří evropských moří. Morava měří 354 km, povodí má rozlohu 26.658 km2, průměrný průtok u ústí do Dunaje je 120 m3 za vteřinu, ve Starém Městě je to přibližně 56 m3.
Z Králického Sněžníku teče Morava přes malé osady Horní Morava, Velká Morava a Dolní Morava a pak se slévá s potokem Malá Morava na konci stejnojmenné obce. „Když zaprší ve Starém Městě pod Sněžníkem, odhaduji, že voda z přeháňky doteče do našeho Starého Města tak za tři dny,“ řekl Josef Zajíc procházející přes lávku nad řekou Moravou v blízkosti jatek.
Řeka Morava odvádí většinu dešťových srážek ze severní a jižní Moravy. Slováckem protéká na české poměry již široký vodní tok, pod Děvínem na Slovensku se Morava vlévá do Dunaje. Tvoří také část státní hranice mezi Českou republikou a Slovenskem a také mezi Slovenskem a Rakouskem. Řeka Morava dokáže být i hodně nebezpečná, naposledy jsme se o tom přesvědčili při povodni v červenci 1997, kdy jejím korytem protékalo až 900 krychlových metrů vody za vteřinu. Také na přelomu března a dubna 2006 nám největší moravská řeka opět připomněla, že nebezpečí povodně nikdy není stoprocentně zažehnáno. Naštěstí voda zaplavila jen louky v blízkosti Moravy.
Na území Srbska na nás čeká druhé překvapení. Nedaleko měst Smederevo a Kovin se vlévá do Dunaje řeka s názvem Velká Morava. Opět další zajímavost, kdy vody z bývalého centra Velké Moravy – Starého Města, ale také z Mikulčic, které přitekly Moravou a Dunajem až k soutoku, se smísí s vodami řeky Velká Morava. Tato řeka je pokračováním dvou toků Západní Moravy (pramení pod Bělehradem) a Jižní Moravy (pramení v blízkosti Kosova). Řeka Velká Morava je 185 km dlouhá (se Západní Moravou 487 km). Leží na ní města Varvarin a Perečin. Povodí má rozlohu 37.444 km2, z čehož je 1200 km2 v Bulharsku. Průměrný průtok při ústí do Dunaje je 255 m3/vteřinu.
Další název řeky Střední Morava najdeme v Olomouci. Tak pojmenovali místní lidé jedno z ramen Moravy. Stejně tak ve Veselí nad Moravou pojmenovali rameno řeky Nová Morava. Dokonce šest ramen řeky Moravy protéká městem Litovel a dává mu i osobitý ráz a pojmenování Hanácké Benátky.
Milan Kubíček




Řeka Morava naposledy vážně zahrozila na přelomu března a dubna 2006. Foto: Vladimír Kučera Málokdo ví , že existuje ovšem i řeka Morava v Srbsku.

Velká Morava (srbsky Велика Морава) je řeka v Srbsku. Je pravým přítokem Dunaje. Je 185 km dlouhá (se Západní Moravou 487 km a s jejím přítokem Ibar 550 km). Povodí má rozlohu přibližně 37 444 km², z čehož je 1200 km² v Bulharsku. Spolu se svými zdrojnicemi a přítoky tvoří nejrozsáhlejší říční systém v Srbsku.

povodí řeky bez zdrojnic povodí řeky bez zdrojnic
Délka toku 185 km
Plocha povodí 37 444 km²
Průměrný průtok 255 m³/s
Světadíl Evropa
Zdrojnice
Jižní Morava, Západní Morava
Ústí
Dunaj
Protéká
Srbsko Srbsko (Varvarin, Paračin)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj

ZDROJ:Web stránky Starého Města, www.wikipedia.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů