Čtvrtek, 28. března 2024

Krajský úřad může za znečištění ovzduší, tvrdí právníci

Krajský úřad může za znečištění ovzduší, tvrdí právníci

Brno - O desítky až stovky procent překročené zákonné limity znečištění ovzduší v městských obvodech Radvanice a Bartovice. Lidé vystavení desetinásobně vyššímu riziku onemocnění rakovinou než ostatní Ostravané.

Tyto následky kladou právníci Ekologického právního servisu za vinu zvýšení kapacity ocelárny ArcelorMittal v Ostravě. A také moravskoslezskému Krajskému úřadu a Ministerstvu životního prostředí, které rozšíření výroby povolily.

Proto vyzvali ombudsmana Otakara Motejla, aby přezkoumal, zda bylo rozhodnutí, které znamenalo zelenou pro rozšíření výroby, zákonné.

"Úřadům je v podnětu vytýkáno především to, že v povolovacích řízeních nezohledňují nadlimitní znečištění ovzduší v okolí hutního komplexu ArcelorMittal a zároveň upírají dotčeným občanům možnost hájit jejich práva v povolovacích procesech," přiblížil Josef Karlický z Ekologického právního servisu.

Spolu s kolegy žádá Motejla, aby příslušné rozhodnutí označil za nezákonné a doporučil zahájení nových řízení. V nich by pak úřady měly zohlednit to, co zanedbaly v tom minulém.

Úřad rozhodoval utajeně

"Krajský úřad především nezpřísnil podmínky provozu tak, jak to bylo nutné vzhledem ke skutečnosti, že se provozy ArcelorMittal nacházejí v oblasti s extrémně znečištěným ovzduším. V rozporu se zákonem také ignoroval povinnost použití takzvaně nejlepších dostupných technik," upřesnil výtky Karlický.

Povolení, které úřad udělil, umožnilo zvýšit v ocelárně kapacitu výroby o téměř půl milionu tun oceli za rok. Množství škodlivin uvolňovaných do ovzduší tak výrazně stouplo.)

"Rozptylová studie zpracovaná Vysokou školou báňskou v Ostravě ukázala, že ArcelorMittal přispívá v nejpostiženějších částech Radvanic a Bartovic ke znečištění prachem z asi 60 procent a u karcinogenního arsenu a benzo(a)pyrenu dokonce z více jak 85 procent. Zdravotní rizika, která ze znečištění ovzduší těmito látkami vyplývají přitom rozhodně nejsou zanedbatelná," doplnil právník.

Podle právníků z Ekologického právního servisu však úřad o této záležitosti rozhodoval v režimu takzvaných nepodstatných změn. Tedy mimo oči veřejnosti.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů