Pátek, 29. března 2024

Ekologičtí aktivisté obsadili před summitem G8 v Itálii čtyři elektrárny

Ekologičtí aktivisté obsadili před summitem G8 v Itálii čtyři elektrárny

Asi stovka aktivistů Greenpeace těsně před začátkem summitu zemí G8 demonstruje na čtyřech tepelných elektrárnách v Itálii. Jsou to největší "zabijáci klimatu" v zemi, říkají. Aktivisté v elektrárnách obsadili jeřáby, věže i dopravní pásy. Summit G8 se koná v italském městě L´Aquila a má se zabývat i změnami klimatu.

"Tyto čtyři tepelné elektrárny jsou největšími zabijáky klimatu v Itálii, protože vypouštějí nejvíce oxidu uhličitého," řekl Thomas Münchmeyer, odborník Greenpeace na klima.

O boji proti klimatickým změnám se na summitu G8 bude hovořit ve čtvrtek. Itálie, která nyní G8 předsedá, doufala, že se jí podaří získat souhlas Indie a Číny s ambiciózním plánem snížit do roku 2050 emise skleníkových plynů na polovinu. Podle agentury Reuters ale tato jednání v noci na dnešek kvůli výhradám ze strany Indie a Číny ztroskotala.

Čína a Indie naopak chtějí, aby emise do roku 2020 výrazně omezily vyspělé západní státy. Rozvíjející se ekonomiky by podle nich také měly dostávat krátkodobé půjčky na vypořádání se s následky záplav, extrémních veder, bouřek a stoupání hladin oceánů.

Papež se opřel do bankéřů, čínský prezident odjel

Zástupce osmi nejvyspělejších světových států přivítal dopisem i papež Benedikt XVI. A jednoznačně v něm zhodnotil, kde vidí příčiny současné ekonomické krize.

"Dnešní mezinárodní ekonomická scéna, která se vyznačuje závažnými chybami a porušováním pravidel, vyžaduje naprostou změnu v chápání podnikavosti," napsal podle CNN šéfům nejsilnějších států papež.

"Záměr činit dobro nesmí být chápán jako neslučitelný s efektivní schopností produkovat zboží," dodal Benedikt XVI.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao naopak summit G8 předčasně opustil. Odjel kvůli nepokojům v provincii Urumči, kterou sužují střety mezi Ujgury a etnickými Číňany. Čína dnes oznámila, že povstalce zodpovědné za rozpoutání protestů popraví.

Prominenty v případě zemětřesení odveze vrtulník

Summit G8 se koná ve městě L´Aquila, které v dubnu zasáhlo ničivé zemětřesení, jež si vyžádalo na 300 lidských životů. Vědci ještě minulý týden v oblasti zaznamenali otřesy. Úřady proto sestavily evakuační plán pro případ, že by zemětřesení během summitu přišlo znova.

Záchranáři by zástupce jednotlivých zemí přestěhovali do stanů a odvezli by je z města vrtulníky. Ve městě kvůli tomu dokonce vzniklo speciální letiště. Místní obyvatelé se ale zlobí, že vláda investuje do summitu a řada lidí, kteří při zemětřesení přišli o dům, stále bydlí ve stanech.

Italští politici v čele s premiérem Silviem Berlusconim chtějí Itálii představit v lepším světle než v roce 2001. Tehdy se summit G8 konal v Janově a vrcholné setkání zcela zastínily násilné protesty a zprávy o policejním násilí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů