Čtvrtek, 28. března 2024

Sběrači borůvek míří do přírodních rezervací na Vysočině, ochránci jsou ve střehu

Sběrači borůvek míří do přírodních rezervací na Vysočině, ochránci jsou ve střehu
Borůvková sezóna na Vysočině vrcholí, strážci lesů jsou v pohotovosti. Agentuře Sběrači totiž míří i do národních přírodních rezervací, kde jim hrozí vysoké pokuty, řekl agentuře Mediafax Jaromír Čejka ze správy CHKO Žďárské vrchy.

Sběrači borůvek jezdí například do okolí rybníku Velké Dářko. Za to jim hrozí vysoké pokuty. "Tyto lokality hlídáme. Ke starším obyvatelům z okolí jsme tolerantní a zpravidla je pouze vykážeme mimo území rezervace. Problém je, že staří lidé tam lesní plody sbírali ještě před jejím vznikem," řekl Čejka ze správy Žďárských vrchů.

Sběrači borůvek podle Čejky do přísně chráněných míst mnohdy vstupují s hřebeny a ničí porost. "Fyzickým osobám hrozí poluta tisíc korun. Právnickým osobám ale hrozí pokuta až 100 tisíc korun," upozormil Čejka. Většinou strážci rezervace, kteří kontrolují místa s borůvkovými porosty několikrát denně, řeší prohřešky většinou domluvou a vykázáním, k udělení nejvyšší pokuty zatím nepřistoupili.

Autor: Jaroslav Šnajdr

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů