Pátek, 19. dubna 2024

Zákaz koupání? Platí jen v malém počtu přírodních nádrží

Zákaz koupání? Platí jen v malém počtu přírodních nádrží
Většina přírodních koupališť a nádrží v Česku má stále čistou vodu a láká ke koupání. Přesto jsou už v některých krajích vodní plochy, v nichž hygienici koupání nedoporučují nebo zakazují. Důvodem jsou hlavně přemnožené sinice, v Jihočeském kraji je na vině kal a bahno, které do řek spláchly povodně a přívalové deště s bouřkami.

Zákaz koupání nyní platí jen v rybníku Peklo v Polné na Jihlavsku a v Plumlovské přehradě na Prostějovsku. Hygienici ale nedoporučují koupání v zatopeném lomu ve Varvažově na Ústecku, v rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci a rybníku Pávov v Jihlavě. Zhoršenou kvalitu vody má i Velká přehrada v Sedlicích na Pelhřimovsku, Orlická přehrada ve Vojníkově, Brněnská přehrada a rybník Olšovec na Blanensku.

Voda láká ke koupání

Ve Zlínském kraji hygienici evidují zhoršenou kvalitu v luhačovické přehradě, na slepém rameni Moravy Pahrbek a štěrkovišti v Novém Hrozenkově. V Plzeňském kraji je na tom hůře rybník Hnačov na Klatovsku, Podhájí v Horšovském Týně na Domažlicku a nádrž České údolí u Plzně, kde je voda průhledná jen do asi půl metru. Ostatní z téměř tří desítek přírodních koupališť v kraji jsou pro koupání vhodná.

Koupání v přírodních nádržích patří k nejvyhledávanějším.

Od minulého týdne se zlepšila i voda v pražské nádrži Džbán. Lidé se tam už mohou koupat, ale měli by se poté osprchovat. Ke koupání je vhodné i koupaliště v Motole, u ostatních koupališť nemají hygienici ještě výsledky nových rozborů.

Na jihu Čech je nejčistší Staňkovský rybník

Ve Středočeském kraji jsou podmínky ke koupání dobré s výjimkou Orlické přehrady, které by se měli vyhnout jedinci s citlivou kůží, těhotné ženy a děti. Na jihu Čech je nejčistší Staňkovský rybník. Mírně znečištěnou vodu mělo minulý týden Lipno, to už ale bude podle očekávání hygieniků čistší.

Voda v koupalištích v Karlovarském kraji zůstává až na přehradu Skalka vhodná ke koupání. Na Vysočině nabízí nejlepší podmínky ke koupání Malý a Velký Pařezitý rybník a rybník Nadymač na Jihlavsku. V Královéhradeckém kraji si lidé mohou jít zaplavat na kterékoli přírodní koupaliště. Totéž platí i pro obyvatele Libereckého kraje a Pardubického kraje. Na výběr mají i na jihu Moravy, kde ale kvůli studenému počasí mnohá koupaliště zůstávají zavřena.

Foto: ČTK, Lucie Pařízková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů