Úterý, 16. dubna 2024

Domovní čistírna odpadních vod

Domovní čistírna odpadních vod

Pro rozhodnutí pořídit si domovní čistírnu je třeba znát počet osob, které se na ni připojí, a způsob využití vyčištěné vody. Možné jsou i čistírny až pro padesát obyvatel, tedy pro více domů. Domácí čistírna odpadních vod se hodí všude tam, kde není zavedena kanalizace a objekt je využívaný k trvalému bydlení.

Řešením je malá domovní čistírna odpadních vod

Jak vybrat tu správnou a nejvhodnější? Doporučit jaký typ domácí čistírny je vhodný právě pro váš rodinný dům je úkolem pro odborníky. Než půjdete na první konzultaci, měli byste vědět, o čem je řeč a seznámit se se základními parametry, podle nichž si čistírnu odpadních vod budete vybírat.
Zvolená technologie

Zvolit technologii domácí čistírny závisí na mnoha faktorech. Kapacita závisí na počtu osob v obytné jednotce, výkonnost na hydrotechnických výpočtech, umístění čističky na hygienickém posudku, vyjádření stavebního úřadu, vlastníků sousedních nemovitostí a spoustě dalších faktorů, které je potřeba konzultovat s odborníkem. Bez těchto kroků nelze připravit projektovou dokumentaci a začít s realizací.
Stavební náročnost čistírny odpadních vod si sami určit nemůžeme. Je dána jednak provedením (typem) čistírny, a jednak normami, kde čistírna stát smí a kde nesmí. Některé výrobky je nutno obetonovat, u jiných je třeba pro zimní provoz počítat se zateplením víka. Další otázkou je napojení na elektrickou energii, podle typu může stačit zásuvka na 220 V, v jiném případě je nutná instalace rozvaděče.
Malé domácí čističky jsou konstruovány tak, aby fungovaly bezobslužně, s minimálními nároky na údržbu a odborný servis. Můžeme si však pořídit čističku řízenou mikroprocesorem, a to pak obsluha nějaké znalosti vyžaduje. Některé typy se bez vyškolené, téměř profesionální obsluhy neobejdou.
Na otázku, jak drahý je provoz domácí čistírny vod, si každý odpoví sám. Je potřeba si náklady spočítat podle watáže krát počet hodin. Dostaneme denní spotřebu v kilowathodinách, kterou dále násobíme sazbou za elektrickou energii. Výsledkem jsou denní provozní náklady. V ročním součtu může být skutečná spotřeba nižší za předpokladu, že čistírna "neběží" celých čtyřiadvacet hodin. Do nákladů ještě počítejme s obnosem za likvidaci kalu, tj. kolikrát za rok a jaké množství kalu je třeba likvidovat.

Hyperbydlení.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů