Pátek, 29. března 2024

Moravskoslezský kraj tvoří informační systém o přírodě v regionu

Moravskoslezský kraj tvoří informační systém o přírodě v regionu

Ostrava - Výskyt rostlin a živočichů v Moravskoslezském kraji a jeho chráněných oblastech zmapuje nový informační systém. Pro ochranu přírody ho bude moci od roku 2011 využívat veřejná správa, později také odborná i laická veřejnost. Průzkum přírody severní Moravy a vytvoření databáze přesáhne deset milionů korun, zhruba 8,5 milionu získá kraj z takzvaných norských fondů. ČTK to dnes řekla mluvčí hejtmanství Šárka Vlčková.

"Severní Morava a Slezsko tak bude mít unikátní a široce využitelný informační systém, který bude mimo jiné podkladem pro rozhodování o ochraně přírody a krajiny," dodala Vlčková. V první fázi ho budou využívat například pracovníci chráněných krajinných oblastí či agentury, které se zabývají ochranou přírody. Všechny informace budou dostupné na internetu.

Součástí projektu je nejen vypracování metodiky, ale také konkrétní průzkumy v terénu závislé na ročních obdobích. Odborníci budou sledovat například ptactvo v přírodní památce Hradní vrch Hukvaldy či výskyt rorýsů a jestřábů na území celého kraje. Zaměří se i na to, co přírodu v kraji ohrožuje -- například návštěvnost některých chráněných území.

Většinu nákladů na uskutečnění projektu pokryje dotace z Finančních mechanismů EHP/Norska, Moravskoslezský kraj zaplatí 15 procent, tedy 1,5 milionů korun, dodala mluvčí. Od roku 2011 bude mít celý projekt pokračování zaměřené na komunikaci v oblasti ochrany přírody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů