Čtvrtek, 28. března 2024

Počet velkých fotovoltaických elektráren na území ČR dosáhl 60

Počet velkých fotovoltaických elektráren na území ČR dosáhl 60
PRAHA (ČIA) - Na území České republiky bylo počátkem července v provozu 60 fotovoltaických elektráren (FVE) s výkonem nad 300 kW. Jejich výkon v součtu dosahuje 60,6 MW. Největšími provozovateli FVE jsou skupiny Energy 21 (šest lokalit o celkovém výkonu 6,31 MW) a REN Power CZ, napojený na skupinu Czech Coal (čtyři lokality, výkon 6,33 MW). Vyplývá to z informací v databázi licencí Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Největší solární elektrárnou je zařízení skupiny REN Power CZ u Vimperka s instalovaným špičkovým výkonem 3368 kW. Druhá je elektrárna firmy Sun Power systems u Syrovic v okolí Brna (3160 kW), třetí FVE firmy Energeo u Sudoměřic na Hodonínsku (2950 kW) a čtvrtá v pořadí je elektrárna skupiny Energy 21 u jihočeských Dívčic (2912 kW).

Nejvíce FVE se stále nachází na jižní Moravě, za ní následují jižní a západní Čechy. Podle informací ERÚ bylo počátkem července nejvíce dokončených FVE na Znojemsku (12 zařízení s výkonem nad 300 kW, celkový výkon 9,6 MW), v okrese Brno-venkov (šest zařízení, výkon 6,9 MW) a na Domažlicku (pět FVE, celkem 3,2 MW).
 
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů