Čtvrtek, 28. března 2024

Francie chce uvalit sankční daň na energie zatěžující životní prostředí

Francie chce uvalit sankční daň na energie zatěžující životní prostředí

Paříž - Ve Francii by mohla být od příštího roku zavedena daň za používání energií, které zatěžují životní prostředí. Týkat by se to mělo především ropy, plynu a uhlí. Podle některých zdrojů by se sankční daň mohla týkat i elektřiny, která ve Francii pochází většinou z jaderných zdrojů. Opatření by podle výpočtů odborníků mohlo přinést do státní kasy 8,3 miliardy eur (zhruba 213,1 miliardy korun), které by se ovšem použily na dotace do ekologicky "čistých" projektů. Průměrná domácnost by musela platit dodatečných asi 300 eur (7700 korun) ročně.

Plán takzvané uhlíkové daně vypracovala komise jmenovaná francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Její předseda, bývalý socialistický premiér Michel Rocard, řekl, že účelem daně je sankcionovat chování přispívající k globálnímu oteplování, za což mohou převážně fosilní paliva.

V otázce zdanění fosilních paliv panovala ve skupině expertů víceméně shoda, rozpory nastaly u záměru zdanit elektřinu, jejíž výrobu ve Francii valnou měrou zajišťují jaderné elektrárny. Přestože vládní kruhy a mnoho odborníků všeobecně zastává názor, že jde o ekologicky čistý zdroj energie, toto stanovisko nesdílejí všichni, přičemž nejhlasitěji proti jádru protestují ekologičtí aktivisté.

Rocard dal najevo, že by chtěl zdanit tunu emisí kysličníku uhličitého 32 eury ročně. V roce 2030 by měla sazba vzrůst na 100 eur ročně. V praxi by to například pro motoristy znamenalo zvýšení ceny litru bezolovnatého benzinu o 7,7 centu a nafty o 8,5 centu. Cílem v tomto případě je přimět veřejnost, aby přestala používat auta s klasickým pohonem a přešla co nejdříve na vozidla s elektromotory.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů