Pátek, 19. dubna 2024

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita slaví 90. narozeniny

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita slaví 90. narozeniny
V pátek 24. července 2009 je tomu přesně 90. let od založení Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, která byla původně založena pod názvem Vysoká škola zemědělská zřízena prezidentem republiky T. G. Masarykem.

Budovou, kde před 90 lety univerzita sídlila se stal Zemský ústav nevidomých v Brně-Černých Polích. „Za 90 let své existence prošla univerzita řadou změn a rozrostla se z původních dvou oborů, dnes označováno jako fakulty, na pět fakult a jeden vysokoškolský ústav – Institut celoživotního vzdělávání,“ uvedla za rektorát univerzity Kateřina L. Brettschneiderová.

Oslavy výročí budou pro veřejnost probíhat formou výstavy, která je až do 1. listopadu k vidění v Technickém muzeu v Brně. Připravuje se i slavnostní zasedání Vědecké rady, na kterém budou oceněni Mendlovou medailí odborníci navržení vedením fakult. Univerzita rovněž v letošním roce udělí tři čestné doktoráty.

Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně, navštěvuje přes 10 000 studentů a stejný počet studentů zde měl v letošním roce zájem o studium. „Do budoucna se univerzita chystá postavit v areálu v Černých Polích dva nové moderní pavilony, kde budou umístěny nejmodernější laboratoře a zázemí pro studenty a zaměstnance,“ prozradila plány do budoucna Brettschneiderová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů