Čtvrtek, 18. dubna 2024

Firma z Brněnska uložila na skládku u Vyškova pět set tun odpadu kontaminovaného azbestem

Firma z Brněnska uložila na skládku u Vyškova pět set tun odpadu kontaminovaného azbestem

BRNO - Dvě pokuty v souhrnné výši 340 tisíc korun udělili brněnští komisaři inspekce životního prostředí společnosti Autodoprava Matějka ze Sokolnice na Brněnsku. Mediafaxu to v sobotu řekla mluvčí ČIŽP Ivana Awadová s tím, že společnost opakovaně porušuje zákony o ukládání stavebních odpadů.

"První pokutu ve výši dvou set tisíc korun dostala společnost za to, že loni v létě v areálu společnosti Morava Eko v Bošovicích u Vyškova bez povolení podrtila pět set tun azbestem kontaminovaných stavebních odpadů," řekla Awadová.

Druhý přečin, za který obdržela společnost Autodoprava Matějka pokutu 140 tisíc korun, je starý jen několik dní. "Firma neuvedla ve svém ročním přehledu o nakládání s odpady 250 tun směsné a demoliční suti a nedoložila ani způsob, jakým stavební odpad zlikvidovala," dodala Awadová.

Azbest je látka s vynikajícími izolačními vlastnostmi, dříve v Československu hojně používaná ve stavebnictví. V roce 1984 však vědci prokázali její rakovinotvorné účinky a hlavní hygienik zakázal azbest ve stavebnictví používat.

Od roku 1997 platí v Česku zákaz výroby azbestových materiálů , takže v nově stavěných budovách by se již azbestové izolace neměly vyskytovat. Nebezpečné látce se navíc věnuje mnoho dalších zákonů a speciálních vyhlášek, které přísně upravují jeho užívání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů