Sobota, 20. dubna 2024

BP klesl zisk o více než polovinu

BP klesl zisk o více než polovinu

V rafineriích se snížila zisková marže o 40 % na necelých pět dolarů. BP je největším produ-centem ropy a plynu v Mexickém zálivu.

Barel ropy pořád stojí na světovém trhu polovinu toho co před rokem. Jeho cena točící se kolem 70 dolarů vyhovuje spotřebitelům, ale ropným koncernům neumožňuje dosahovat pohádkových zisků z předchozích let.

Britský koncern BP, evropská dvojka ropného byznysu podle obratu, včera oznámil, že během letošního dubna až června vydělal 4,4 miliardy dolarů čistého, meziročně o 53 procent méně.

Za celé první pololetí dosáhl čistého zisku necelých sedmi miliard dolarů ve srovnání se 16,5 miliardy dolarů za srovnatelné loňské období.

Experti předpokládají, že skromnější zisk v nejbližších dnech ohlásí další ropné koncerny. Například evropské jedničce Shell podle předpovědi za druhé čtvrtletí klesne o více než dvě třetiny na 2,4 miliardy dolarů.

"Důkazů, že se poptávka po ropě a jejích produktech oživuje, je opravdu poskrovnu. Hospodaříme ve velice nejistých časech," cituje zpravodajský server BBC News Tonyho Haywarda, výkonného ředitele BP.

Nicméně, barel ropy je nyní na světovém trhu zhruba o 30 dolarů dražší než v lednu. BP díky tomu během druhého čtvrtletí vydělal o 30 procent více než ve čtvrtletí prvním.

Koncern tlačí dolů náklady

Společnost BP loni po provedené reorganizaci propustila na 3000 lidí a dál tlačí na snižování nákladů. Letos měly klesnout o dvě miliardy dolarů, ale vedení tento záměr už splnilo. Akcionářům slibuje, že do konce roku ušetří další miliardu dolarů.

Snižování nákladů však pro BP představuje kontroverzní téma, upozorňuje agentura Reuters. Koncem 90. let, kdy se cena ropy "plazila při dně" (v roce 1998 stál severomořský Brent v průměru necelých 13 dolarů) se tehdejší vedení s vervou pustilo do ořezávání nákladů.

Pak přišla v roce 2005 tragédie v Texas City, kde v tamní rafinerii BP při výbuchu přišlo o život 15 lidí. V březnu 2006 byl na přepravním potrubí BP v aljašské tundře zjištěn rozsáhlý únik ropy. Vládní úřady i ochránci životního prostředí měli po ruce argument. Jednou z příčin těchto katastrof podle nich bylo šetření na nepravých místech.

"Nynější úsporná opatření nejsou v žádném případě prováděna na úkor bezpečnosti," ujišťuje ředitel Hayward. Investiční plány ale firma výrazně omezit nehodlá. Letos na ně vyčlenila 20 miliard dolarů. Ovšem její hlavní evropský rival Royal Dutch Shell plánuje 31 - 32 miliard dolarů.

Rafineriím se ztenčily marže

Koncern BP ve včerejší zprávě poukazuje také na pronikavý pokles ziskových marží v jeho rafineriích. Během druhého čtvrtletí meziročně v průměru spadly zhruba o dvě pětiny. Koncern na zpracovaném barelu ropy vydělal 4,98 dolaru ve srovnání s 8,25 dolaru před rokem, uvádí agentura Bloomberg. Motoristé v USA a dalších vyspělých zemích kupují méně pohonných hmot. Slabší poptávka přiměla ropné firmy odložit či dokonce zrušit plánované petrochemické projekty.

BP a jeho kanadský partner Irving Oil minulý týden oznámily, že nebudou stavět druhou rafinerii ve městě St. John v kanadské provincii New Brunswick. Ale Britové na druhé straně jednají o společné výstavbě rafinerských kapacit v Číně s firmou China Petroleum & Chemical.

Koncern BP loni po dvou letech poklesu opět začal těžit více ropy a zemního plynu. Jeho celková produkce přepočtená na ropu dosahovala 3,8 milionu barelů denně. Během letošního druhého čtvrtletí dále vzrostla a již mírně přesahuje čtyři miliony barelů.

BP se stal největším pruducentem ropy a zemního plynu v Mexickém zálivu. Znovu se pustil do obchodování se zkapalněným zemním plynem v Asii. Hodlá rozšířit svoji přítomnost mimo jiné v Iráku.


Stále dobrý byznys

O prvenství v těžbě zápolí americký gigant ExxonMobil s britským BP

Zásoby suroviny
Budoucí zisky těžařů závisejí do značné míry na tom, kolik geologicky ověřených zásob spravují. Vede americký ExxonMobil mající "pod palcem" 22,8 miliardy barelů. Hned za ním je britský BP s 18,2 miliardy a třetí Shell spravuje 11,9 miliardy barelů.

Těžba
Nejvíce ropy a zemního plynu ve světě těží americký ExxonMobil, v přepočtu na ropný ekvivalent to loni bylo 3,92 milionu barelů denně. Britský BP produkoval jenom nepatrně méně (3,84 milionu). Vzhledem k jeho expanzi v Mexickém zálivu, Angole i jinde je vysoce pravděpodobné, že už Exxon letos předstihl.


AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů