Pátek, 29. března 2024

Lodě vypluly prozkoumat rozsáhlý ostrov plastového odpadu plující v Tichém oceánu

Lodě vypluly prozkoumat rozsáhlý ostrov plastového odpadu plující v Tichém oceánu
Vědci minulý týden vyrazili do východního Pacifiku. Nejedná se o žádný výlet za krásami přírody, ale naopak o cestu k neuvěřitelně rozsáhlé kupě plovoucího plastového odpadu - jedná se o rozsáhlý blob dvakrát větší než území státu Texas. Cílem cesty je posoudit, jak nahromaděné plasty škodí mořskému ekosystému.

Zkoumat a analyzovat blob z plastu vyrazily dvě lodě, jedna ze San Diega a druhá ze San Franciska. Expedice potrvá celkem čtyři týdny a bude stát 1,1 milionu dolarů.

Výzkumníci ze Scrippova oceánografického ústavu v San Diegu uskuteční u blobu širokou škálu experimentů, jejichž cílem je zjistit vliv odpadu na fytoplankton, zooplankton, ryby, velryby, ptactvo, soli a usazeniny - skupiny organismů, které na odpadcích žijí.

Deset dnů stráví výzkumnící cestou k plovoucímu ostrovu odpadků a zpět. Až se dostanou zpátky na pevninu, bude trvat ještě měsíce, než úplně analyzují vzorky odebrané během plavby.

Plovoucí ostrov odpadků ve východním Pacifiku je více než jen shromaždiště plastů plujících na povrchu oceánu. Vědci si myslí, že 70 procent plastového odpadu je pod vodou a rozpadá se tam na malé kousky. Plasty a toxiny, které se v blobu zachytí, se stávají součástí ekosystému Tichého oceánu a zabíjejí tu všechno - od ryb, přes ptáky až po mořské želvy.

Plovoucí hromada odpadků vznikla postupně, jak oceánské proudy soustředily miliony tun plastu do oblasti oceánu mezi Havají a Kalifornií.

Přibližně 10 procent z 260 milionů tun plastů, které se ročně vyrobí, končí v oceánech, jejich proudy pak plasty soustředí do podobných plovoucích kup odpadků, jako je ta, která plave v Pacifiku. Většina těchto plastů, 80 procent, pochází z pláží, potoků a jiných pozemních zdrojů, nejedná se tedy o odpad podloudně vyhazovaný do oceánů.

Osádka druhé lodi, která pluje ze San Franciska, je součástí neziskového projektu Kaisei, v jehož rámci se mají uskutečnit u blobu experimenty zkoumající metody, kterými by se daly zachytit plovoucí části plastů. Účastníci projektu doufají, že upozorní na možnosti, jak zachytit a zpracovat plasty už na souši.

Hlavním cílem projektu je najít pro odpadové plasty uplatnění, zejména pro drtivou většinu z nich, která se dosud nerecykluje.Technologie, které přeměňují plasty na pohonné hmoty, oblečení apod. by měly lidi přimět, aby plasty sbírali a profitovali z toho.

Autor/ři: Jan Mittelbach

zdroj: www.iHNed.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů