Pátek, 19. dubna 2024

Moravskoslezský krajský úřad chce šetřit přírodu i peníze

Moravskoslezský krajský úřad chce šetřit přírodu i peníze
Moravskoslezský krajský úřad chce šetřit životní prostředí i peníze. Ekologicky šetrnější provoz má zajistit například důslednější třídění odpadů či snížení spotřeby papíru a energií. Takzvané zelené úřadování, tedy provoz institucí a úřadů, který bere ohled na životní prostředí, zavádí hejtmanství od 1. září, informovala ČTK Jolana Filipová z krajského úřadu. K přírodě ohleduplnější provoz v budoucnu zvažuje například i karvinský magistrát.

Odpad budou podle Filipové třídit všichni zaměstnanci i návštěvníci krajského úřadu. Nádoby na separovaný sběr se objeví v kancelářích, kuchyňkách a reprezentativních místnostech. "Třídit se bude papír, PET láhve i směsný odpad," upřesnila Filipová. Počítá s lepším využitím recyklovaného papíru i nákupem ekologičtějších variant kancelářských potřeb, jako jsou fixy, lepidla nebo psací potřeby. Zbytečnému plýtvání proudem zabrání instalace pohybových světelných čidel na toaletách a kuchyňkách.

Ekologičtější provoz chce úřad uskutečnit i používáním ekologicky nezávadných čisticích a úklidových prostředků nebo používání vratných obalů ve stravování a občerstvení. Zaměstnanci úřadu, kteří jezdí do práce na kole, mají k dispozici uzamykatelnou úschovnu kol.

Výhodou změn jsou nízké finanční náklady na zavedení, řekl náměstek hejtmana kraje Miroslav Novák s tím, že hejtmanství se chystá rozšířit nový systém i mezi města a obce. Proto připravilo na svých webových stránkách metodiku.

Magistrát v Karviné třídí už několik let, ale pouze papírový odpad. "Třídění dalšího odpadu, například plastů, je pro nás problém. Máme pět budov, ve třech jsme v pronájmu, takže v nejbližších měsících se zaváděním dalších ekologických opatřením nepočítáme. Ale snažíme se teď přestavět budovu pro naše účely a tam už samozřejmě ta ekologická opatření budou," řekla ČTK mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

K zelenému úřadování už v republice sáhl například olomoucký krajský úřad, šetřit peníze stejným způsobem chce i Vědecká knihovna v Olomouci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů