Pátek, 19. dubna 2024

Rock for People opět překročil hlukové limity

Rock for People opět překročil hlukové limity

Hradec Králové - Letošní festival Rock for People, při kterém se na hradeckém letišti začátkem července pohybovalo rekordních 26.000 návštěvníků, opět překročil hlukové limity v okolí letiště. Provozovatelé Festival parku, ve kterém se akce koná, slibují další opatření, která by hluk snížila. Ve svém dnešním vydání o tom informuje Hradecký deník.

"Měření se uskutečnilo mimo jiné v lokalitě Na Valince v Ruseku, která byla vyhodnocena jako nejzatíženější. Před rokem tam byla zaznamenána hodnota 56,9 decibelu, letos 58,2 decibelu," uvedla mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí. Limit pro noční dobu je stanoven zákonem na 35 decibelů. Odborníci během festivalu monitorovali také hluk na Slezském Předměstí, na Pouchově a v obcích Předměřice, Lochenice a Černilov, kde měřicí přístroje ukázaly hodnoty od 45 do 47 decibelů.

Přesto, že festival překročil hlukové limity, hygienici pokuty neuloží. "O sankcích neuvažujeme, protože podle různých dlouhodobých sledování dopadů hluku na zdraví lidí se za hranici pro obtěžování hlukem při krátkodobém zatížení považuje hodnota 65 decibelů," řekla Krejčí s tím, že hygienici neuložili pokuty provozovateli Festival parku ani vloni.

Výsledky měření zklamaly šéfa Festival parku Radka Maliníka. "Stížností bylo letos méně, ale pořád to není ono. Limity bohužel překročí každý festival. To by musela být obří hala, abychom hluk dostali do požadovaných norem," uvedl Maliník. Plánuje to, že na protihlukovém valu, který v areálu vybudovali před několika lety, vysází stromy a uvažuje také o dalších protihlukových zábranách. "Půjdeme cestou snížení počtu akcí. Budeme hrát co nejkratší dobu a hlavně přes den," řekl Maliník.

Na letošním ročníku festivalu Rock for People vystoupilo na 130 interpretů různých žánrů, největší ohlas měly skupiny Bloc Party či Placebo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů