Čtvrtek, 28. března 2024

Obec stromům, stromy obci

Stromy, které vynikají vzrůstem, věkem, váží se k nim místní pověsti a mýty nebo historické události, jsou vzácné a zaslouží si zvláštní péči.
Obec stromům, stromy obci
Pokud chceme zajistit jejich ochranu státem, lze je prohlásit za památné. Ne všechny, které by si toto zařazení zasloužily, se ho však dočkají. I proto vznikla anketa Strom roku, kterou každoročně vyhlašují Nadace Partnerství a ministerstvo životního prostředí.

O úspěchu ankety svědčí více než 60 tisíc hlasujících a výtěžek 620 tisíc korun v loňském roce. Nadace si nenechává úspěšný model pro sebe. V roce 2006 vyhlásilo soutěž díky podpoře společnosti Skanska podle českého vzoru poprvé Slovensko, loni pak získal Strom roku záštitu evropského komisaře pro životní prostředí. Jedním z plánů do dalších let je totiž její rozšíření do dalších zemí unie.

SPANILÁ JÍZDA ZA PODPISY

Celostátní anketa se snaží upozornit na fakt, že každý strom má svůj příběh, a sama k němu přidává další kapitolu. Příkladem je hrušeň v Hrachovišti u Třeboně, která si v roce 2007 našla příznivce nejen v jižních Čechách, ale i v širokém okolí. I když stařičký strom na soukromé zahradě nevyhrál, byl zdarma odborně ošetřen arboristou Bohdanem Chadtem. Velkou zásluhu na podpoře má odbor životního prostředí v Třeboni, konkrétně Václava Fliegelová, která přihlášení iniciovala. "Hrachoviště s pár obyvateli se tak semklo, že obecní zastupitelstvo uspořádalo jakousi spanilou jízdu za podpisy. Sešlo se nás asi patnáct, na kolech jsme objížděli okolní vesnice, kempy a hospody, zastavovali jsme lidi, kteří jeli kolem... Skvělé bylo hlavně to, že opomíjený strom, kolem kterého lidé chodili a nezajímali se o něj, se pro nás najednou stal symbolem," vzpomíná Pavel Márovec, syn majitelů hrušně.

JAK SE JIM TO PODAŘILO?

Pomineme-li nadšení jednotlivců, kteří čerpají energii ze "svých" stromů, je starost o dřeviny především záležitostí obcí a dalších institucí. Lze ale dělat i něco víc. Některá města vydávají brožury s informacemi o památných stromech, právě Staré a památné stromy Třeboňska patří k významným počinům loňského roku. Obce také vyhlašují regionální ankety o "nej" strom. K nejaktivnějším patří Tábor nebo Hranice na Moravě. Loni anketu uspořádala poprvé i Dobruška nebo Jihlava, v současné době se k pořádání chystají Prachatice. Především menší obce rády slyší na výzvu a společně s místní školou, občanskými sdruženími či zájmovými oddíly neváhají přihlásit oblíbený strom do celostátní ankety.

Například malá vesnice Beňov na střední Moravě čítající necelých 700 obyvatel získala vítězný titul v roce 2007 díky podpoře více než 22 tisíc osob. Jak se jí to podařilo? "Vsadili jsme na osvětu - vysvětlovali jsme, co dělá Nadace Partnerství a k čemu slouží anketa. Hlasování jsme propagovali na veřejných akcích, zároveň jsme obcházeli firmy na Přerovsku a žádali je o podporu v podobě objednání archů. Nikdo nás neodmítl," vysvětluje beňovská místostarostka Hana Bělařovájiž a ještě po roce a půl zaznívá v jejím hlase radost a hrdost.

Podobné zkušenosti má i Vladimír Koupal, starosta Římova u Českých Budějovic, kde roste Strom roku 2008. V rozsáhlé kampani získala lípa nesoucí jméno jezuity Jana Gurreho, takto pohotově překřtěná místním páterem v přihlášce do ankety, bezmála 38 tisíc hlasů. Římovští také sháněli příznivce v okolních obcích a školách, na hlasovací archy se podepsaly i stovky obyvatel partnerských obcí - německého Albrechtsbergu či chorvatské Rijeky. I tam se do kampaně podařilo zapojit řadu místních firem.

Anketa umožnila investovat peníze z regionu opět do regionálního rozvoje. Z jejího výtěžku budou podpořeny výsadby stromů po celé České republice; na místech, kde jsou třeba a kde si je lidé přejí. Posílení komunitního života v obci, zvýšení zájmu o životní prostředí či kulturní dědictví regionu, pozitivní vliv zvýšeného zájmu o obec a její zviditelnění - takto často hodnotí vliv ankety starostové a starostky nejen vítězných obcí.

STROM ROKU 2009

V letošní anketě Nadace Partnerství obdržela 65 nominací jednotlivců, obcí, škol, firem či občanských sdružení. Ve finálovém výběru uspělo šest lip, dva duby, skupina vrb, jasan, hrušeň a oskeruše. "Lípa je každoročně nejčastěji navrhovaným druhem stromu. Letos je raritou lípa v zámeckém parku v Kamenici nad Lipou, na jejíž vodorovných větvích stál údajně taneční parket. Detailní informace o jednotlivých finalistech jsou k dispozici na stránkách www.stromzivota.cz

Kromě finalistů ankety Strom roku 2009 vybrala porota také čtyři stromy, které získaly titul "Strom hrdina". Jsou to stromy, které v současné době poškozuje, či v minulosti poškozovala lidská činnost. Například hrušeň v Borovanech v Jihočeském kraji přežila již několik pokusů o likvidaci trávením neznámým pachatelem.

O vítězi celorepublikové ankety Strom roku 2009 rozhoduje veřejnost. Hlasování začalo 1. srpna a potrvá do 10. října, a to prostřednictvím dárcovských SMS zpráv ve tvaru DMS STROM1-12 odeslaných na číslo 87 777 nebo zpoplatněných hlasovacích archů. Vybrané peníze poputují do veřejné sbírky a budou přerozděleny na výsadby stromů a pokácených alejí nebo zvelebování veřejných prostranství.

Vítězný strom letošního ročníku ankety Nadace Partnerství slavnostně vyhlásí 22. října na Koncertu pro stromy.

AUTOR: PAVLÍNA BINKOVÁ
Nadace Partnerství
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů