Pátek, 19. dubna 2024

Na likvidaci ekologických škod MF uspořilo 10,1 mld. Kč

Na likvidaci ekologických škod MF uspořilo 10,1 mld. Kč

Na sanaci starých ekologických škod vzniklých před privatizací ministerstvo financí uspořilo 10,161 miliardy korun. Celkem bylo ukončeno 123 ekologických závazků, na které bylo použito 3,479 miliardy místo původně vyhrazených 13,64 miliardy. Pololetní zprávu o čerpání prostředků z privatizačních výnosů k řešení ekologických závazků v pondělí projednala vláda.

Celkem vydalo ministerstvo financí od roku 1991 z výnosů privatizace na tyto účely 42,653 miliardy korun. Stát se původně zavázal garantovat na základě takzvaných ekologických smluv 174,853 miliardy korun. Aktuální výše garance se v důsledku postupného ukončování ekologických závazků podle ministerstva snížila na 161,218 miliard korun, což znamená úsporu 13,64 miliardy.

V pololetí ministerstvo evidovalo celkem 282 původních ekologických smluv a dalších smluvních ekologických závazků. V důsledku majetkoprávních změn se počet těchto kontraktů zvýšil na 316.

V prvním pololetí letošního roku schválila vláda jednu novou smluvní garanci, a to pro České aerolinie, v maximální výši 27,214 milionu korun. Příslušná ekologická smlouva podle ministerstva ještě nebyla uzavřena.

Odstraňování následků hornické činnosti mají na starosti státní podniky Diamo a Palivový kombinát Ústí. V dubnu letošního roku vláda schválila pro Diamo uvolnění 300 milionů korun z prodeje privatizovaného majetku. Diamo má na starosti mimo jiné velmi nákladnou rekultivaci po chemické těžbě uranu ve Stráži pod Ralskem, kde hrozí kontaminace podzemních vod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů