Čtvrtek, 28. března 2024

Geologie ostrova Man

Na ostrov se dostanete ze všech větších britských letišť.

Pravidelné trajektové spoje (včetně převozu aut) jezdí z přístavů Heysham, Liverpool, Dublin a Belfast. Turistický ruch zde má 150 let starou tradici.

 

Geologie ostrova Man

Ostrov o velikosti 53 km x 19,3 km snadno projedete autem nebo i hromadnou dopravou. Ostrov Man je korunní dependancí Velké Británie, má vlastní měnu i jazyk, a jeho parlament je nejstarší na světě. Místní měna je založena na britské libře, takže ani neexistuje žádný směnný kurz. Anglicky se zde domluvíte bez problémů. Za přírodními krásami ostrova vás dovezou rychlé a spolehlivé místní autobusové linky nebo můžete dát přednost klidnější jízdě vláčkem, koňmi taženou tramvají, horskou železnicí nebo parním vlakem. Největším lákadlem je 10 nejvýznamnějších historických pamětihodností, ale spoustu dalších zajímavých míst najdete po celém ostrově.

Hlavní město ostrova, Douglas, nabízí překrásnou viktoriánskou arcitekturu, Národní muzeum, hotely, penziony a 3 km dlouhou promenádu. Ubytování všeho druhu bez problémů seženete po celém ostrově, takže nemusíte zůstávat jen na jednom místě. Pokud vás vzrušuje divoká jízda na motorce anebo toužíte po tichém místu k odpočinku uprostřed přírody, tak byste ostrov Man opravdu neměli minout.

Geological Map

Glacial Sediments
Scarlett volcanics
Castletown limestone
Langness
Peel sandstone
Granite
Poortown Gabbro
DalbyGroup


ZDROJ:http://www.manxgeology.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů