Sobota, 20. dubna 2024

Řecko ignoruje klimatické změny, stěžují si ekologové

Řecko ignoruje klimatické změny, stěžují si ekologové

Ekologové řeckým orgánům vyčítají, že nedělají dost pro boj s důsledky změn klimatu. Kritika se na řeckou vládu snesla poté, co zemi zachvátil ničivý požár, který ohrožuje severní předměstí Athén. Informovala o tom řecká a mezinárodní média.

Řečtí hasiči se potýkají s nejničivějším požárem od roku 2007. Silný vítr žene plameny na severní předměstí Athén, oheň ničí zalesněné plochy a tamní úřady přinutil k evakuaci 10.000 lidí. Úřady v sobotu (22. září) vyhlásily stav nouze. Na žádost řeckých orgánů, které se obávají, že se oheň rozšíří do historického hlavního města, přiletělo zemi na pomoc pět hasičských letadel z Itálie, Francie a Kypru.

Úřady musí zvýšit své úsilí v boji se změnami klimatu. Vlny veder a sucha v Řecku a ostatních zemích ve Středozemí, která s sebou přinášejí rozsáhlejší a hůře zvladatelné lesní požáry, mají na svědomí právě klimatické změny. Řeckému deníku Kathimerini to dnes sdělila mluvčí hnutí Greenpeace Nathalia Tsigaridou.

"Kromě všech ostatních dopadů klimatických změn čelíme nyní větším a ničivějším požárům, které dále přispívají ke globálnímu oteplování," říká mluvčí s odvoláním na zprávu, kterou vypracovala španělská organizace Greenpeace. Také Španělsko se v minulých letech potýkalo se silnými požáry.

Podle španělského aktivisty Greenpeace Miguela Sota jsou "ve Španělsku a dalších jihoevropských zemích lesní požáry stále silnější a hůře zvladatelné". Soto uvedl, že situaci zhoršují "změny ve využívání půdy, vylidňování venkovských oblastí a neefektivní management lesních porostů".

Zpráva porovnává ničivé lesní požáry, které v roce 2007 řádily na Evii a Peloponésu a vyžádaly si více než 70 obětí s požáry, které v srpnu 2006 pustošily španělskou Galícii. "Po dvou týdnech sucha a teplot nad 40°C...vlna zhruba 3.000 požárů zasáhla přibližně 190.000 hektarů půdy," píše se ve zprávě.

Na severovýchodním předměstí Athén, v oblasti Drafi, mohou dnešní požáry působit jako odplata přírody za to, že se z místa, které mělo být původně vyhlášeno národním parkem stala rezidenční čtvrť. Výstavba čtvrti začala poté, co zhruba před deseti lety rozsáhlé požáry (údajně úmyslně založené) zničily panenský les což úřadům umožnilo změnit status parku.

http://www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů