Úterý, 23. dubna 2024

Hluk z letiště pomůže zkrotit zeleň a zřejmě i stěna

Hluk z letiště pomůže zkrotit zeleň a zřejmě i stěna

Hradec Králové - Hluk z Festival parku na letišti by v příštích letech měl být pro okolí snesitelnější a méně častý. Provozovatel zařízení chystá některá opatření.

Prvním se stane výsadba zeleně, především na protihlukovém valu, aby se zvýšila jeho účinnost. Stromy i keře se hned na podzim objeví před i za palisádou, takže vytvoří souvislou masu zeleně. Část jich pokryje také hangáry.

Podoba a rozsah dalších opatření vzejde z počítačového modelu, který bude simulovat chování zvuku ve Festival parku. Z toho důvodu se Hip Hop Kempu, který se zde konal od čtvrtku do soboty, zúčastnili také odborníci ze státního zdravotního ústavu. Ze všech možných úhlů měřili zvuk vycházející především od hlavní scény. „Na základě modelu zjistíme, co by nejvíc pomohlo hluk snížit a do toho se potom pustíme,“ vysvětlil provozovatel Festival parku Radek Maliník.

Ve hře je rovněž instalace zvuk pohlcující stěny, která by podle akustika určitě pomohla. „Uvidíme, co ukáže model,“ nechtěl předbíhat provozovatel Festival parku, ale připustil, že protihluková stěna by se na místě mohla objevit ještě před příští sezonou. Záležet podle něho bude také na nákladech takového opatření. „Když to budou statisíce, tak si to dovolit můžeme, pokud to budou miliony, tak ne,“ uvedl.

Nejjednodušším řešením, jak snížit hlukové zatížení okolí, je zkrácení doby hudební produkce a omezení počtu festivalů, které se na letišti budou konat. Tady už provozovatel o prvním opatření rozhodl. „Summer of Love, u něhož byly velké problémy s hlukem, tady v příštím roce už v žádném případě nebude. Důvodem je právě hluk,“ prohlásil Radek Maliník. Dodal, že z vícedenních hudebních festivalů na letišti zůstanou už jen Rock for People a Hip Hop Kemp.

To ocení zejména lidé z nedalekých Předměřic, kteří v době konání Summer of Love před deseti dny nezamhouřili oči. „To bylo k nepřežití. Za jedinou noc mi kvůli tomu volalo dvanáct lidí,“ nechtěla na festival elektronické hudby ani vzpomínat předměřická starostka Stanislava Marková. Dodala, že při v sobotu skončeném Hip Hop Kempu byla situace už mnohem lepší.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů