Pátek, 29. března 2024

Hlubinné úložiště jaderného odpadu by mělo začít sloužit už v roce 2050

Hlubinné úložiště jaderného odpadu by mělo začít sloužit už v roce 2050

Vláda si nepřipouští možnost, že by se jí nepodařilo dohodnout se s některou z šesti vytipovaných obcí na vybudování trvalého úložiště jaderných odpadů, uvedl v rozhovoru pro Rádio Česko náměstek ministra průmyslu pro energetiku Tomáš Hüner. Byl by rád, kdyby toto úložiště začalo sloužit v roce 2050.

"Do té doby se nám jistě podaří minimálně jednu z vytipovaných obcí přesvědčit, že hlubinné úložiště není nijak nebezpečné. Daleko nebezpečnější a nezodpovědnější by bylo nechat jaderný odpad, kterého dnes máme už stovky tisíc kubíků, na povrchu země se všemi možnými riziky ohrožení, včetně teroristů," uvedl Hüner.

Jaderný odpad se dnes skladuje v bývalých dolech Richard na Litoměřicku a Bratrství u Jáchymova, vyhořelé palivo pak v meziskladu v Dukovanech, brzy přibude i mezisklad v Temelíně.

Vytipované obce v referendech zatím jedna za druhou úložiště na svém území odmítají - obávají se nejenom případných bezpečnostních rizik, ale i odchodu podnikatelů či turistů z oblasti, snížení cen nemovitostí. Podle Hünera je na vině také stávající způsob vysvětlování a přesvědčování obcí, který ze strany státu dosud nebyl na takové úrovni, aby byli schopni akceptovat argumenty pro výstavbu.

"Existuje mnoho mýtů o škodlivosti úložišť. Dlužíme občanům osvětu, i když všechny nemůžeme vyvézt do Finska, aby se podívali, jak takové úložiště vypadá. Stát také zatím obcím nedokázal nabídnout finanční kompenzaci," je přesvědčený Hüner.

Dodal, že nyní je stát připravený nabídnout obcím rozumnou finanční kompenzaci v řádu desítek milionů korun ročně. "Do roku 2015 bychom měli mít vytipované dvě ze šesti lokalit, s nimiž budeme jednat. V příštím roce bude také obnoven geologický průzkum, který byl pozastavený v roce 2005," popsal Hüner.

Trvalé úložiště má podle Hünera začít sloužit v roce 2065, ale by bylo vhodné je zprovoznit co nejdřív. "Přimlouval bych se zato, aby bylo zprovozněno už v roce 2050 - pro klid občanů i energetiků," uzavřel Hüner.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů