Úterý, 23. dubna 2024

Voda v lipenské přehradě je čím dál tím čistší

Voda v lipenské přehradě je čím dál tím čistší

Lipensko - Dobrá zpráva: Kvalita vody v jezeře se lepší.

Voda v lipenském jezeře je čím dál kvalitnější a čistší. To dokládají například i letošní rozbory vody z jezera odebírané hygieniky.

Lipno po celé léto patřilo k několika málo koupacím místům v Jihočeském kraji, které mohlo nabídnout stabilně čistou vodu. Ba co víc, v celkovém souhrnu bylo v jižních Čechách nejčistší.

„Koupací oblasti na Lipně mají kvalitu vody vynikající,“ hlásil většinou František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje a nejinak tomu bylo i v pátek.

Kvalita vody ve 35. týdnu z odběru 24. srpna 2009

Lipno – Černá v Pošumaví stupeň 1 19,5 °C
Lipno – Horní Planá 1 20,2 °C
Lipno – Lipno n. Vlt. 1 21,0 °C
Orlík – Radava 2 22,6 °C
Orlík – Podolsko 1 21,9 °C
Orlík – Vojníkov 4 16,9 °C
Rybník Hejtman 4 21,3 °C
Staňkovský rybník 4 20,8 °C
 

Čistotu vody v Lipně neustále sledují i frymburští aktéři Setkání přátel čisté vody, jejichž cílem je podstatně zlepšit kvalitu vody v lipenské přehradní nádrži a za tím účelem dosáhnout součinnosti obcí, chatařů, firem a dalších organizací.

„Vzorky vody z Lipna odebíráme od roku 1993 pravidelně každých čtrnáct dní z hloubky půl, jednoho, dvou, tří a čtyř metrů a přitom sledujeme i teplotu vody. Výsledky pak vyhodnocuje hydrobiologický ústav, a to i na obsah řas a sinic z hlediska druhu i množství,“ ujistil František Frantál, že činnost Přátel čisté vody na Lipensku rozhodně neusnula. „A za poslední tři roky jsou naměřené výsledky nejlepší za celou dobu sledování,“ těší ho.

Podle jeho slov za výrazným zlepšením stojí velké čističky odpadních vod, které snížily množství fosforu vypouštěného do přehrady. „Jak snížily v posledních třech letech množství fosforu na padesát procent, skokem se to projevilo na kvalitě vody,“ přitakal František Frantál.

Právě nadměrné množství fosforu v nádrži způsobuje nepopulární a lidskému zdraví škodlivé zezelenání vody. To je důsledek takzvané eutrofizace – nadměrného růstu řas a sinic v klimaticky příznivém období.

Velké obce kolem Lipna, jako Horní Planá, Černá v Pošumaví, Frymburk a Lipno nad Vltavou vyřešily odstraňování fosforu z odpadních vod výstavbou nových moderních čistíren. Tyto čističky již s přehledem splňují normy na čištění odpadních vod. Kolem Lipna ale ještě pořád existují malé čistírny, které si s fosforem neporadí.

Naštěstí některé chatové osady po vybudování vlastních čistíren vod rozumně svěřily péči o čistírny 1. JVS, která kvalitu vypouštěné vody hlídá. „Bohužel ale někde to ještě neudělaly a množství vypouštěného fosforu neregulují,“ apeluje František Frantál na chataře, aby se nad tím zamysleli.

Sami sobě si ničí životní prostředí

„Dnes už všechny lipenské obce čistí,“ souhlasil starosta Černé v Pošumaví Jan Voldřich. „Kvalita vody samozřejmě závisí také na počasí. Lipno je přírodní voda a teplé počasí s ní udělá svoje. Ale pravda je, že s vnikáním odpadních vod do lipenské přehrady to pořád ještě není všude v pořádku. Všichni chataři a provozovatelé, kteří nejsou napojeni na čistírny vod, by měli mít nepropustné septiky a také záleží, jestli je vyvážejí. Ale pokud si únik odpadních vod nehlídají, sami sobě si zhoršují životní prostředí. Je na každém, jak se k tomu postaví. Myslím ale, že kontroly je obcházejí zřídka a tlak na ně v tomto směru je malý,“ míní.

K čistotě vody lipenského jezera do určité míry zřejmě také přispěla bioregulace pomocí ryb. Z bolenů v Lipně sice nemají moc radost rybáři, protože se podle mínění většiny z nich neúměrně přemnožili, ale něco pozitivního přece přinesli.

„Boleni berou pomalejší bílou rybu, která vodu kalila. V důsledku toho řasy, které se v kalné vodě nemohly rozmnožovat, uvolňovaly prostor pro sinice,“ řekl František Frantál. „V posledních letech je to ale v pohodě, doufejme, že trend snižování obsahu fosforu v lipenské přehradě bude trvalý.“

„Voda byla bezvadná, pěkně jsme si to tu užili,“ říkala například Marie Neumanová z Kolína, která se koupala v Lipně v Dolní Vltavici. „Až jsem byla překvapená, jak je voda čistá.“

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů