Čtvrtek, 28. března 2024

Září - měsíc biopotravin, aneb čím krmit lednici

Září - měsíc biopotravin, aneb čím krmit lednici

Září je tradičně měsícem biopotravin a tudíž vhodnou příležitostí, kdy vás můžeme seznámit s tím jak, a především čím, "krmit lednici" zdravě a ekologicky. Jedná se o první téma projektu Ekologického centra Most s názvem "Máme to vychytaný", v rámci něhož rodina Vychytálků propaguje ekologicky šetrný a přitom moderní provoz domácnosti.

Nedávno proběhla tiskem informace, ve které se tvrdilo, že biopotraviny nejsou zdravější než potraviny vyráběné konvenčním způsobem. Už se ale nějak pozapomnělo na skryté vlivy na životní prostředí, které se k nám tak jako tak vrátí. Plodiny pěstované v ekologickém zemědělství nepřispívají ke znečištění vod a degradaci půdy. Zajímá nás samozřejmě i etická stránka, proto kupujeme produkty z bio chovů, kde jsou zvířata chována bez stresů, kde se mohou chovat přirozeně. V ČR se již ekologicky hospodaří na desetině výměry půdy. Doby, kdy se biopotraviny daly sehnat pouze ve specializovaných obchodech jsou již dávno pryč. Dnes můžete bioprodukty nakoupit v supermarketech, přes internet nebo přímo u zemědělců. Také cena biopotravin klesá a "žít bio" je dnes mnohem levnější než před lety.

Biopotraviny poznáme od běžných potravin snadno podle typické bílozelené "BIO zebry" na obalu s nápisem "BIO - produkt ekologického zemědělství". Sortiment bio potravin se neustále rozšiřuje. Už dávno není omezen pouze na základní potraviny, jako mléko, pečivo, máslo, ovoce a zeleninu. Existuje např. biouherák, biovíno a další dobrůtky v bio kvalitě. V září budete moci ve vybraných členských bioprodejnách svazu PRO-BIO zakoupit za akční ceny například sušenky, parmezánové krekry, obilnou kávu Babiččinu arabiku, čokoládu a tyčinky české výroby bez obsahu cukru, mléka
i lepku, směs na pohankovou polévku a bramboráky, olej na pečení a smažení, kávu 100% arabiku, tři druhy müsli, čokoládovou pomazánku, ale i ekologicky šetrný tekutý prostředek na praní.

Důležité je také vědět, odkud potraviny pocházejí. Nekupujeme zbytečně potraviny dovážené zdaleka ze zahraničí, když si můžeme koupit ty, které vyrostly v našich podmínkách. Kupujeme tedy sezónní ovoce. Pokud už musíme mít ovoce i v zimě, raději si ho v létě zamrazíme do zásoby. Při nákupu ovoce a zeleniny je výhodné tak zvané "bedýnkování". Je to způsob nákupu, kdy od farmáře můžete každý týden získávat přepravku čerstvé sezónní zeleniny přímo ze zahrádky. Je to výhodné pro obě strany - zemědělec prodává dráž než do běžného výkupu, spotřebitel dostane čerstvé zboží levněji než v obchodě.

Další výhodou biopotravin, která svědčí našemu zdraví je skutečnost, že neobsahují žádná chemická ochucovadla, konzervanty či barviva, tak zvaná "éčka". Ta jsou sice testována, avšak uvědomíte-li si kolik těchto chemikálií do sebe dostanete v potravinách v průběhu svého života, je rozhodně lepší volbou vybírat si ty potraviny, kde je "éček" pokud možno co nejméně. Na některé z "éček" existují alergie, u některých se až po nějaké době zjistilo, že jsou zdraví škodlivé a jejich používání se posléze zakázalo. Výrobci používají k označení éček jak číselné kódy (např. E621), tak i celé názvy chemikálií (např. glutamát sodný), proto musí být spotřebitel obezřetný a sledovat pečlivě informace na obalech. U potravin se značkou "BIO"

Některé biopotraviny jsou oproti konvenčně vyráběným potravinám o něco dražší. Málokdo si však uvědomí, že běžná produkce potravin má i své skryté náklady ve formě znečištění životního prostředí a jeho vlivu na lidské zdraví. Předpokládá se však, že ceny biopotravin budou klesat, tento trend potvrzuje i Ministerstvo zemědělství. Větší poptávka by poklesu cen mohla pomoci. Proto: zkuste tak jako my něco ze sortimentu "BIO".

Pokud vás naše tipy zajímají, můžete si u nás zamluvit brožurku "Máme to vychytaný", která vyjde koncem října za podpory Statutárního města Most a bude distribuovaná zdarma veřejnosti. Stačí kontaktovat bezplatnou linku Ekologického centra Most 800 195 342.

Dobrou chuť přejí

Vychytálkovi, taková normální mostecká rodinka

ve spolupráci s Ekologickým centrem Most

TISKOVÁ ZPRÁVA EKOLOGICKÉHO CENTRA MOST

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů