Úterý, 19. března 2024

Šéf OSN v Arktidě upozornil na emise

Šéf OSN v Arktidě upozornil na emise

Na boj proti klimatickým změnám už nám nezbývá mnoho času, varují britští experti.

Mnohé nápady na omezení následků globálního oteplování mají reálný základ a mohly by být užitečné, uvedli ve své nové zprávě britští vědci. Plány na rozsáhlé zalesňování planety či na redukci CO2 v atmosféře mají podle nich reálný základ. Současně varují, že by to nemělo oslabit snahy o omezení emisí.

Britové vydali svou zprávu ke Světové konferenci o klimatu, která probíhá tento týden v Ženevě. Cílem setkání je vytvořit celosvětový systém, který by umožnil předcházet přírodním katastrofám spjatým s globálním oteplováním.

Jejich snahy podpořil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který se snažil zviditelnit problém svou cestou za polární kruh. Plánovanou cestu k severnímu pólu ale musel kvůli špatnému počasí odložit.

Pro zpomalení klimatických změn je podle vědců potřeba prosadit snížení spotřeby fosilních paliv a emise skleníkových plynů. Na toto téma se zaměří zejména prosincový summit v dánské Kodani. Politici se tam pokusí vyjednat úmluvu, která by nahradila Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012.

"I když ale budou výsledky kodaňské schůzky úspěšné, ještě dlouho bude pokračovat oteplování planety," upozornil Michel Jarraud, generální tajemník Světové meteorologické organizace.

Proto vědci debatují, jak následky klimatických změn zmírnit. Diskutují o případném přesídlování obyvatel z nízko položených oblastí či stavění hrází. A zkoumají, jak by se dal snížit obsah CO2 v atmosféře, jaké chemické reakce by snížily jeho přítomnost a jaký účinek by mělo rozsáhlé zalesňování.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů