Sobota, 20. dubna 2024

BASF a Masdar budují "zelené město"

BASF a Masdar budují "zelené město"

Ludwigshafen, Německo a Abú Dhabí, Spojené Arabské Emiráty: Masdar a BASF oznámily uzavření strategického partnerství pro spolupráci na výstavbě Masdar City, prvního města s nulovým odpadem a nulovými emisemi uhlíku. Společnost BASF byla vybrána jako prioritní dodavatel stavebních materiálů a systémových řešení pro výstavbu města. Chemická společnost zároveň otevře svojí pobočku ve městě Masdar, jakmile bude dokončené.

BASF svým rozsáhlým portfoliem inovativních řešení pro udržitelné a energeticky úsporné stavebnictví přispěje výraznou měrou ke snížení spotřeby energie. "BASF je pro společnost Masdar i pro vývoj města Masdar City neocenitelným partnerem," uvedl sultán Al Jaber, CEO Masdaru. "Naším nejvyšším cílem je maximálně využít při rozvoji města materiály, které přispějí k trvalé udržitelnosti. A expertíza BASF nás k tomuto cílu posouvá o krok blíže."

Masdar City, které je momentálně v první fázi výstavby, leží přibližně 30 kilometrů z centra Abú Dhabí. Jako centrum výzkumu "čistých" technologií a vývoje technologických inovací přitahuje lídry trhu i špičkové vědce. Masdar spolupracuje s předními společnostmi, investory a vzdělávacími institucemi se společným cílem vyvinout a využít špičkové technologie, systémy a udržitelná řešení v Masdar City, Abú Dhabí a v oblasti Golfu. Příkladem může být to, že mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje energie (IRENA) se rozhodla v Masdar City zřídit svojí centrálu.

"BASF je v oblasti produktů a systémových řešení pro udržitelné stavebnictví světovým lídrem," tvrdí Walter Seufert, prezident regionu Evropa společnosti BASF. "Spolupráce se společností Masdar na výstavbě Masdar City potvrzuje náš závazek vůči energeticky úspornému stavebnictví šetrnému k životnímu prostředí."

BASF vyvíjí a uvádí na trh širokou škálu produktů, které pomáhají šetřit energii a zdroje, a současně zabránit vzniku emisí skleníkových plynů. Patří sem zejména produkty z polystyrénu a polyuretanu, které se používají na výrobu izolačních materiálů na zateplení budov. Materiály měnící své skupenství, které jsou přidávány do omítek a sádrových stavebních panelů, mohou být zase využity jako alternativa ke klimatizaci, což vede ke snížení nákladů na elektřinu a údržbu. Dále jsou to černé pigmenty v nátěrech na střechu, které vlivem snížené absorbce slunečního záření zabraňují přehřátí povrchu. A nakonec, použitím speciálních přísad do betonů mohou být emise CO2 sníženy až o 60 %!

Zdroj: TZ BASF

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů