Čtvrtek, 25. dubna 2024

DEN STROMŮ, NEJEN OVOCNÝCH, NA CHALOUPKÁCH

DEN STROMŮ, NEJEN OVOCNÝCH, NA CHALOUPKÁCH

Kněžice - tradiční Den stromů ve středisku Chaloupky bude letos zaměřen na ovocné stromy. V neděli 4. října od 10 do 16 hodin se budete moci seznámit s tradičními českými či přímo krajovými odrůdy jabloní, hrušní, švestek a třešní. Kromě nejrůznějších her pro děti (samozřejmě orientované na ovocné stromy) se budete moct zúčastnit ochutnávky jablek, zavítat na výstavu ovocných plodů, nechat si poradit od odborníka – ovocnáře, zakoupit si roub či sazenici jabloně nebo hrušně.

Budeme také soutěžit… Doneste své výpěstky a odborná porota vyhodnotí nejpěknější jablko či hrušku, pro vítěze jsou připraveny zajímavé ceny. Kdo nepěstuje ovoce, může se zúčastnit soutěže o nejlepší jablečný štrúdl, táč nebo buchtu. A kdo soutěží, má vstup zdarma. Pro ostatní je jednotné vstupné 30 Kč.

Společně budeme sušit jablka a hrušky v klasické kamnař vytápěné sušičce, vyrábět mošt a navíc si můžete v rámci akce zakoupit lákavý a chutný výrobek z pestré nabídky přírodních džemů, šťáv, moštů, sirupů a marmelád z Vysočiny.

Kromě toho budeme natírat místní alej, aby byla v noci lépe viditelná, tedy bezpečnější, a nenastal tak důvod k tomu ji pokácet. A atraktivní bude jistě ukázka práce dendrologa, který bude provádět zdravotní zásahy na staré lípě.

Více informací poskytne:

Ing. Martin Kříž, program@chaloupky.cz, 775 740 221

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů