Pátek, 19. dubna 2024

Vodní elektrárny Skupiny ČEZ na severu Čech si o víkendu prohlédlo více než tisíc návštěvníků

Vodní elektrárny Skupiny ČEZ na severu Čech si o víkendu prohlédlo více než tisíc návštěvníků

Severní Čechy - V rámci Dnů evropského dědictví byla o víkendu na severu Čech zpřístupněna veřejnosti i dvě vodní díla Skupiny ČEZ.

Zájemci si tak mohli prohlédnout vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem a malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně. Obě si během soboty a neděle prohlédlo více než 1000 návštěvníků. Více jich přišlo do střekovské vodní elektrárny.

"V sobotu jich bylo 435 a v neděli 392. Ukázali jsme jim prakticky vše, co vodní elektrárna nabízí pro laiky k vidění. Návštěvníky jsme seznámili jak s její historií elektrárny, tak i technickými parametry. Všichni si prohlédli velín, strojovnu s turbínami a provedli jsme je i venkem," řekl Milan Machata, vedoucí vodní elektrárny Střekov, která spadá do portfolia ČEZ Obnovitelné zdroje. Její instalovaný výkon je 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Hlavním účelem současného využití vodního díla Střekov v Ústí nad Labem je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje i bezpečný rybí přechod.

Malou vodní elektrárnu Želina, která organizačně spadá pod Elektrárny Tušimice a Prunéřov, navštívilo během soboty 104 a v neděli 76 lidí. Tento oproti Střekovu nízký počet návštěvníků lze vysvětlit tím, že toto vodní dílo je veřejnosti přístupné prakticky celoročně. Malá vodní elektrárna Želina totiž leží v sousedství naučné stezky v chráněné přírodní památce Želinský meandr, a tak si ji ročně prohlédnou řádově desítky náhodných turistů i místních během víkendových procházek.

"Byla tady rodina až ze Šluknova, aby si mohla porovnat velkou vodní elektrárnu ve Střekově s tou malou. Přišli se podívat i bývalí kolegové, kteří kdysi na Želině sami sloužili, a teď jsou už v důchodu. Další lidé třeba přijeli ze Žatce, Rakovníka, Chomutova či Jirkova," poznamenal Dalibor Pařil, strojník neblokových zařízení, hrázný a jezný v jedné osobě. Želina má instalovaný výkon 630 KW. V provozu byla v letech 1908 až 1925. Po letech chátrání a rekonstrukce se pak svého znovuzprovoznění dočkala v roce 1995.

Zájem o prohlídku historických, ovšem díky modernizaci stále funkčních vodních elektráren Skupiny ČEZ na severu Čech v rámci Dnů evropského dědictví každoročně roste. Zatímco vloni si vodní elektrárnu Střekov prohlédlo 538 a malou vodní elektrárnu Želina 40 osob. Letos to už bylo v případě první 827 a v případě druhé 190 návštěvníků. Vloni tak na obě zavítalo 578 a letos 1007 návštěvníků.

zdroj: ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů