Pátek, 19. dubna 2024

Jihočeský kraj pomůže Milevsku odstranit starou ekologickou zátěž po bývalé obalovně

Jihočeský kraj pomůže Milevsku odstranit starou ekologickou zátěž po bývalé obalovně

Jihočeský kraj pomůže odstranit starou ekologickou zátěž v Milevsku. Zůstala tam po bývalé obalovně. Zastupitelé by měli dál zelenou ke zpracování rizikové analýzy lokality.

Jak vzpomíná krajská radní a bývalá starostka Milevska Ivana Stráská, historie problému se táhne od počátku devadesátých let, stará ekologická zátěž se totiž už tehdy měla zlikvidovat za peníze získané z privatizace: "Sanace proběhla velmi zvláštním způsobem, část materiálu se odvezla do Lhenic, kde vznikla druhotná ekologická zátěž. Najednou se zjistilo, že peníze nejsou a ekologická zátěž zůstala. V roce 1993 byl pod obalovnou vybudován rybník, čímž se to začalo vymývat a šlo to po celém povodí Smutné až do Lužnice."

Milevská radnice v roce 1998 získala na vytěžení zeminy z rybníka sedmimilionovou dotaci od státu. To ale celý problém vyřešilo jen zčásti. Proto chce kraj podpořit zpracování rizikové analýzy. Díky ní bude větší naděje, že se podaří získat potřebné finance na definitivní likvidaci staré ekologické zátěže v Milevsku.

Asi 100 tun zeminy znečištěné polychlorovanými bifenyly je v současné době uloženo v uzavřeném sarkofágu na zajištěné ploše na pozemku obce Přeborov. Riziková analýza, jejíž vznik kraj podporuje, by měla zjistit rozsah zasaženého území a nutných sanačních prací včetně odhadu nákladů. S tímto materiál bude pak možno hledat další řešení a efektivně jednat o možnostech sanace.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů