Pátek, 19. dubna 2024

Do města jen pěšky, na kole nebo hromadnou dopravou

Již poosmé se tuzemská města a obce zapojují do mezinárodní kampaně Evropský týden mobility, která probíhá každoročně od 16. září a vrcholí 22. září Dnem bez aut.

Do města jen pěšky, na kole nebo hromadnou dopravou

Letošní téma "Naše město - naše klima!" přímo navazuje na chystanou konferenci o klimatu, která se uskuteční na přelomu listopadu a prosince v Kodani. Do kampaně Evropský týden mobility se zapojilo přes 2000 měst v celé Evropě, v České republice se ke kampani přihlásilo více než 80 měst a obcí. Kampaň Evropský týden mobility tradičně probíhá také ve Zdravých městech, obcích a regionech ČR.

Hromadná doprava zdarma, náměstí uzavřená pro auta, malování na asfalt, cyklojízdy, jízdy na koloběžkách či na bruslích, dopravně výchovné akce, besedy s policisty, odměňování ukázněných řidičů a cyklistů, výstavy o historii dopravy, ukázky vozidel na alternativní pohon, konference o veřejné dopravě. To jsou jen některé ukázky z bohatých programů měst pro letošní ročník kampaně Evropský týden mobility a Den bez aut. Kromě jednorázových akcí města a obce přijímají také trvalé závazky ke zklidnění automobilové dopravy, omezení nákladní dopravy v obytných částech obcí, omezení hluku, odstranění bariér pro hendikepované občany, zajištění dobře fungující veřejné dopravy a přeměně veřejných prostranství na místa příjemná pro pobyt.

Opatření na podporu udržitelných forem dopravy přispívají nejen k čistotě ovzduší přímo ve městě či obci, ale díky omezení emisí z dopravy mají také příznivý vliv na ochranu klimatu. Právě na takové aktivity klade důraz letošní ročník kampaně Evropský týden mobility, jehož motto "Naše město - naše klima!" odkazuje i na blížící se celosvětovou konferenci o klimatu. Konference se uskuteční ve dnech 30. 11. až 12. 12. 2009 v Kodani a má za cíl rozhodnout o budoucnosti mezinárodní smlouvy, která by nahradila stávající dohodu z Kjóta.

V rámci Evropského týdne mobility proběhnou také akce s celostátní působností. V Krásné Lípě budou 17. září vyhlášeny výsledky dalšího ročníku soutěže Cesty městy, zaměřené na zklidňování dopravy. Soutěž každoročně vyhlašuje Nadace Partnerství. Jedním z partnerů soutěže je také Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM).

Kampaň Evropský týden mobility koordinuje v České republice Ministerstvo životního prostředí, seznam zapojených měst a obcí je k dispozici na stránce www.mzp.cz.

Podrobný program zapojených Zdravých měst naleznete na www.zdravamesta.cz.

Do kampaní ETM a DBA se letos zapojují nebo ji podpoří tito členové NSZM:

Bolatice, Boskovice, Brno, Česká Lípa, Desná, Frýdek-Místek, Hlinsko, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Karlovy Vary, Karviná, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Litoměřice, Moravská Třebová, Orlová, Pelhřimov, Poděbrady, Praha 11 - Letňany, Praha - Dolní Počernice, Prachatice, Prostějov, Přeštice, Příbram, Říčany, Strakonice, Štětí, Tábor, Telč, Třebíč, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Varnsdorf, Velké Meziříčí, Velký Beranov, Vsetín, kraj Vysočina.

STŘÍPKY Z AKCÍ V RÁMCI EVROPSKÉHO TÝDNE MOBILITY 2009 (16.-22.9.)

16. 9.

o Poděbrady: V 17:30 proběhne v Centru volného času "Pentagon" veřejná beseda o vnitroměstských cyklostezkách.

o Štětí: Na Novém náměstí se budou od 14 hodin probíhat znalostní a dovednostní soutěže s dopravní tématikou pro děti ve spolupráci s Policií ČR.

o Velké Meziříčí: Po uzavřené komunikaci Ostrůvek u Mateřského centra budou celý den poníci přepravovat děti v rámci akce s názvem "Vyměňme auta za koně".

o Vsetín: V Masarykově veřejné knihovně proběhne beseda s odborníkem z Centra dopravního výzkumu na téma "Zklidňování dopravy ve městech". Beseda bude doplněna lektorovanou procházkou po místech možného zklidňování dopravy ve Vsetíně.

17. 9.

o Bolatice: Během Dne bez aut budou děti ze ZŠ a MŠ malovat na asfalt, proběhnou koloběžkové a in-line závody, žáci ZŠ budou měřit četnost aut v obci.

o Jilemnice: Den bez aut nabídne mimo jiné ukázky koňského spřežení, zájemci si budou moci také v rámci akce "Jilemnice bez bariér" vyzkoušet, jaké překážky čekají ve městě na vozíčkáře.

o Letovice: Pod heslem "Ve městě bez mého auta" bude uzavřena část Masarykova náměstí, kde se uskuteční závod horských kol.

o Kopřivnice: Proběhne slavnostní otevření nově vybudovaného Dětského dopravního hřiště u Mateřské školy Ignáce Šustaly.

o Ústí nad Labem: V Konferenčním sále Krajského úřadu se uskuteční odborný seminář na téma "Dopravní obslužnost 2009 aneb Po celém Ústeckém kraji bez auta".

18. 9.

o Litoměřice: V dopoledních hodinách se uskuteční Cyklohappening Litoměřic, cyklistický peloton pro žáky základních a studenty středních škol. Akce je spojena se soutěží o nejvtipněji vyzdobenou cyklistickou přilbu.

o Pelhřimov: Zábavné dopoledne v okolí KD Máj nabídne mimo jiné soutěže s dopravní tématikou pro děti. Pro dospělé, kteří ten den nepojedou autem, bude připraven ranní koláček.

o Varnsdorf: Ve 13 hodin se uskuteční "Úřednická jízda aneb i úředníka uvidíte na kole".

19. 9.

o Brno: Na křižovatce ulic Joštova a Česká proběhne od 13:00 do 17:00 "Den CIVITAS", během kterého bude představen projekt na zlepšování kvality služeb městské hromadné dopravy.

o Třebíč: TJ Sokol Třebíč pořádá "Podzimní závody nejen na kolech" pro rodiče s dětmi v Libušině údolí.

20. 9.

o Jihlava: Od 9 do 16 hodin proběhne "Den otevřených dveří Dopravního podniku města Jihlavy", který nabídne zájemcům prohlídku zázemí a vozového parku nebo zdarma jízdy historickými vozidly.

o Přeštice: V odpoledních hodinách se uskuteční cyklistická vyjížďka s představiteli města po místních částech pod názvem "Na kole kolem města".

21. 9.

o Praha 18 - Letňany: Během akce s názvem "Ukáznění řidiči" budou hlídky dětí ve spolupráci s městskými strážníky kontrolovat dodržování dopravních předpisů, zejména povolenou rychlost.

o Uherské Hradiště: Ve vestibulu kina Hvězda proběhne v 15 hodin vernisáž výstavy v rámci třetího ročníku soutěže fotografií a výtvarných prací na téma "Automobil budoucnosti".

22. 9.

o Chrudim: V 17 hodin bude za účasti zástupců města Chrudim a Pardubického kraje slavnostně otevřena cyklostezka Chrudim-Pardubice.

o Hodonín: Na základě výzvy "Dejte autu volno" bude uzavřena pro auta ulice u ZŠ Mírové náměstí, kde budou děti malovat obrázky s dopravní tématikou a kde bude umístěn informační stánek Městské policie o prevenci úrazů pro cyklisty.

o Hlinsko: V rámci "Evropského dne bez aut" bude probíhat na ulici ČSA dopravně-bezpečnostní soutěž ve dvou věkových kategoriích mladých cyklistů za základních škol a víceletých gymnázií.

o Hlučín: Mírové náměstí bude od 7 do 12 hodin uzavřeno pro motorovou dopravu a budou se zde konat soutěže v jízdě zručnosti a dopravních znalostech pro žáky ZŠ. Děti z MŠ budou malovat na chodník před Kulturním domem Hlučín.

o Karlovy Vary: Děti z mateřských škol budou malovat křídami na ulici v části města, která bude uzavřena pro auta.

o Prachatice: Na uzavřené Zahradní ulici proběhne akce s názvem "Vyzdob si svůj vůz", během které budou oceněna nejlépe vyzdobená nemotorová vozidla - kola, koloběžky, tříkolky, kočárky, brusle. Průvod vozidel zakončí celý bohatý program Evropského týdne mobility v Prachaticích.

o Praha - Dolní Počernice: V základní škole v ulici Národních hrdinů 70 se od 9:00 uskuteční akce zaměřená na dopravní výchovu dětí a mládeže, bezpečnost a udržitelné formy dopravy.

o Příbram: Ekocentrum ZELENÁ PUMPA pořádá mimo jiné od 16 hodin "Bezbariérový pochod městem" pro maminky s kočárky a všechny pohybově znevýhodněné skupiny, od 17 hodin pak proběhne cyklojízda Příbramí.

o Prostějov: Představitelé města zahájí v 9:30 "Běh pro hendikepovanou mládež". Po celé dopoledne bude na náměstí T. G. Masaryka infostánek s materiály na podporu pěší a cyklistické dopravy.

o Říčany: Evropský den bez aut na Masarykově náměstí bude zakončen cyklojízdou, která odstartuje v 17 hodin.

o Strakonice: U tribuny stadionu na Sídlišti odstartuje akce pro cyklisty, bruslaře i další zájemce s názvem "Strakonicemi na dopravním prostředku poháněném vlastní silou".

o Tábor: Na Žižkově náměstí budou probíhat jízdy zručnosti na kole a další dopravně bezpečnostní akce pro děti, na Náměstí TGM budou vystavena auta a autobus s pohonem na CNG.

o Uherský Brod: V ulicích Prakšická a Močidla bude probíhat akce "Citron nebo jablko", při níž budou policisté ve spolupráci s dětmi ze základních škol kontrolovat, jak řidiči dodržují dopravní předpisy.

o Kraj Vysočina: Zaměstnanci Krajského úřadu se připojí k akci "Na úřad bez aut" a do práce přijdou pěšky, nebo přijedou na kole či veřejnou dopravou. Největší "sportovní" výkony budou odměněny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů