Pátek, 29. března 2024

Jednoduché ovládání inteligentního systému

Úspory energie se dnes většina projektantů snaží zohlednit již v návrhu.

Jednoduché ovládání inteligentního systému

Řízením vytápění přesně podle potřeb obyvatel domu je možné optimalizovat prostředí a tepelnou pohodu v interiérech.

Novou technologii pro řízení vytápění i dalších funkcí v domech představuje systém Kobra české firmy ADP CZ. Byl vyvíjen zhruba pět let v úzké spolupráci s katedrou TZB na Stavební fakultě ČVUT v Praze. Jeho úkolem je řídit tepelnou pohodu v interiéru a také zdroje tepla tak, aby výroba a spotřeba energie byla co nejnižší. Kromě toho se pomocí tohoto systému mohou ovládat také žaluzie, osvětlení, sledovat vlhkost a kvalita vnitřního prostředí, zabezpečení domu nebo třeba řízení bazénové technologie či zavlažování zahrady.

Na další podrobnosti fungování systému jsme se zeptali Ing. Petra Brůhy ze společnosti ADP CZ, která Kobru vyvinula.


Čím se Kobra odlišuje od jiných systémů?

Jedním ze základních požadavků při vývoji Kobry byla jednoduchost ovládání. I regulace, které jinak fungují dobře, mají v tomto ohledu často svůj kámen úrazu - ovládání systému bývá většinou poměrně komplikované, musíte si pamatovat kódy nebo používat manuál. Praxe pak vypadá tak, že vám firma nastaví regulaci při úvodní instalaci, ale když si později potřebujete něco změnit, tak tápete, až nakonec topení regulujete opět ručně nebo vůbec.

Když jsme si před lety začali stavět nový dům, žádný z tehdy dostupných systémů pro řízení budov nám nevyhovoval. Ty nejlepší byly hodně drahé, ty ostatní toho většinou moc neuměly a špatně se ovládaly. Proto jsme se rozhodli vyvinout s kolegy vlastní technologii. I to je důvod, proč je Kobra, nejen podle mého názoru, nejvhodnější dostupnou technologií inteligentního řídicího systému u nás - vyvíjeli jsme si ji totiž sami pro sebe. Základem ovládání je jednoduchý dotykový display, kde vidíte všechny řízené místnosti, aktuální i požadované teploty a pouhým dotekem na srozumitelné ikony můžete měnit stávající nastavení.


Jak tedy uživatel postupuje, když potřebuje něco změnit?

Při úvodní instalaci dodavatel nastaví požadovaný průběh provozu domu s ohledem na denní režim jeho obyvatel. To znamená, že budu chtít mít ráno, když vstávám, vyhřátou koupelnu, pak ale až do večera v ní topit nemusím. Postupně se zapíná a vypíná také topení v jídelně, příp. pracovně, odpoledne po návratu dětí ze školy už musí být vytopený dětský pokoj a k večeru společná obývací místnost. Mimo dobu, kdy jednotlivé místnosti obýváme, mohou být klidně i většinu dne na minimální teplotě.

Právě díky tomu, že během dne topíme jen tam, kde teplo v danou chvíli opravdu potřebujeme, dokážeme na vytápění domácnosti ušetřit, aniž by nám přitom doma byla zima.

Když dojde na situaci, která vybočuje ze základního nastavení, je možné ji několika dotyky na ovládacím panelu změnit. Každý člen domácnosti je v systému zaregistrovaný a jsou mu přidělené pokoje, které obývá. Když pak například dítě přijde ze školy dříve, protože odpadlo vyučování, klikne si jen na své jméno (resp. obrázek) a celý systém začne běžet s ohledem na to, že už je doma a chce mít teplo tam, kde se pohybuje. Podobně to funguje i v případě nemoci, práce z domu nebo když se odjíždí mimo plánovaný režim. Celý systém je navíc možné ovládat i prostřednictvím vzdáleného přístupu přes internet a nastavit si tak topení, chlazení či jiné funkce ještě dříve, než dorazíte domů.


Kromě samotného ovládání obsahuje systém další prvky - jak náročná je jejich instalace?

Mozkem systému je dotykový panel, který má v sobě zabudovaný mikroprocesor a ovládací software. Většinou se instaluje ve vstupní hale nebo přímo u kotelny. Krabičky s čidly jsou umístěny v každé regulované místnosti, obvykle vedle vypínačů. Třetí částí je napojení na zdroj tepla, tedy termohlavice u radiátorů, podlahové topení apod. To je celý princip. Kobra si hlídá teplotu, a pokud nevyhovuje, vyšle signál ke změně. Jestliže je v domě připravená elektroinstalace podle našich pokynů, je samotná montáž poměrně rychlá. Instaluje se v době těsně před dokončením a v běžném domě zabere zhruba půl dne.


Systém pravděpodobně ovládá i samotný kotel, případně další zdroje vytápění.

Ano, Kobra je použitelná jak s jednoduchým plynovým kotlem, tak i s alternativními zdroji energie, jako jsou tepelná čerpadla nebo solární panely. Při kombinaci více zdrojů umí řídit jednotlivé technologie tak, aby z nich dostala přednost ta v danou chvíli efektivnější. Díky tomu, že všechny zapojené technologie neustále monitoruje, dokáže také včas odhalit případnou odchylku a upozornit na možnou závadu v systému. Navíc se i v době mimo topnou sezónu každý den kontroluje funkčnost topení, takže se nestane, že bychom před zimou museli řešit zatuhlé ventily či jiné problémy.


Jaké máte zkušenosti s uživateli?

Většina z nich se ovládáním systému téměř nezabývá a používá jen základní funkce. Systém je uživatelsky jednoduchý a dostatečně odolný, dosud jsme se nesetkali s nějakou reklamací nebo telefonáty, že by obyvatelé domu nevěděli, jak Kobru ovládat.

Naopak uživatelé, kteří jsou fanoušky moderních technologií nebo úsporných řešení, mohou díky Kobře podrobně sledovat, jak pracuje jejich kotel, jak účinný provoz má tepelné čerpadlo nebo solární panely a podobně. K tomu slouží modul umožňující archivaci dat a jejich porovnávání s minulým obdobím.


Seznamujete s možností instalace vašeho systému také projektanty?

To je jeden z našich cílů - nechceme sami provádět všechny instalace, ale naučit s Kobrou pracovat projektanty a dodavatele TZB, aby uměli zakomponovat tuto moderní technologii do základního vybavení domu. Připravili jsme pro ně speciální software Kobra Architekt, se kterým snadno zvládnou naprojektovat i tu nejsložitější kotelnu během půl hodiny. V programu je přednastavena řada různých variant kotelen i vybavení místností od nejjednodušších až po ty složitější, spojené např. s ohříváním bazénu, chlazením, ovládáním žaluzií apod. Po krátkém zaškolení budou projektanti schopni pracovat s Kobrou zcela samostatně a od nás si jen objednávat potřebné díly k montážím.


Hodí se Kobra i do jiných domů než rodinných?

Systém je velmi výhodný například pro hotely, v nichž máme už několik instalací. Ovládací panel je většinou umístěn na recepci, odkud mohou začít topit v jednotlivých pokojích krátce předtím, než přijedou hosté, kteří si u nich zarezervovali pobyt. Navíc mohou v místnostech nastavit tři různé teplotní režimy podle požadavků. Vyhnou se tak elegantně tomu, že vytápějí celý hotel a polovina pokojů má přitom v noci otevřená okna, protože mají v pokoji přetopeno, zatímco jiným by zase při celkovém snížení teploty byla zima.

Kromě hotelů a rodinných domů jsme už Kobru instalovali i do bytových domů či komerčních budov. Obecně se dá říci, že je při současném důrazu na energetické úspory vhodná všude tam, kde nechceme rezignovat na příjemné prostředí s optimální teplotou (tedy ani zima, ani horko), ale přitom chceme náklady udržet pod kontrolou. Jedná se o technologii, která by měla rozhodně najít své uplatnění v moderních budovách.

AUTOR: Hana Vinšová


Ing. Petr Brůha

Vystudoval Fakultu strojní ČVUT v Praze, obor automatizace a regulace, v roce 1990 založil jednu z prvních našich IT společností Pragosoft, a.s., kterou vedl až do roku 2002. V roce 1997 se stal spolumajitelem a předsedou představenstva firmy ADP CZ, která se v současnosti věnuje především oblasti inteligentních budov a měření a regulace. Na vývoji technologie Kobra spolupracoval s katedrou TZB FS ČVUT a firmou Prolog. V roce 2008 získal systém Kobra zvláštní uznání za nejlepší exponát veletrhu Aquatherm.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů