Pátek, 19. dubna 2024

Titul vítězů středočeského kola Ekologické olympiády putuje do Kladna

Titul vítězů středočeského kola Ekologické olympiády putuje do Kladna

Studenti ze třinácti středních škol celého Středočeského kraje se 17. - 19. 9. sjeli do Podblanického ekocentra ZO ČSOP Vlašim, aby se zúčastnili 15. ročníku Středočeského kola Ekologické olympiády. Ústředním tématem, letošního ročníku soutěže byla "ochrana zvířat ve městech". Studenti soutěžili ve dvou praktických a dvou teoretických disciplínách. V rámci praktických disciplín se snažili mapovat bezpečnost města Vlašimi pro volně žijící živočichy a navrhovali opatření pro její zvýšení. V druhé praktické úloze stloukli krmítka a budky pro rehky a sýkory, které si odvezli k vyvěšení do svých měst. V teoretické části poznávali 140 botanických, geologických a zoologických exponátů a prokazovali znalosti nad 140 testovými otázkami.

Titul vítězů letošního kola putuje stejně jako v loňském roce na Kladenské gymnázium. V konkurenci třinácti družstev získali studenti Gymnázia Kladno Radka Trojanová, Jan Smyčka a Anita Brožková 335,5 bodů z 429 možných. Na druhém a třetím místě se umístila družstva studentů z Gymnázia Říčany a VOŠ a SZeŠ Benešov. Vítězné družstvo se zúčastní národního kola soutěže, které proběhne na jaře 2010.

Ekologické olympiáda je celostátní soutěž pro studenty středních škol, jejímž ústředním pořadatelem je Sdružení Mladých ochránců přírody ČSOP (www.smop.cz) Akce je podporována MŠMT a Lesy ČR, s. p.. Ve středočeském kraji soutěž každoročně organizuje Podblanické ekocentrum ZO ČSOP Vlašim ve spolupráci se Správou CHKO Blaník a městem Vlašim. Pořádání středočeského kola Ekologické olympiády letos podpořil také Středočeský kraj a Knihkupectví Daniela Benešov.

Lenka Suchanová, koordinátorka Středočeského kola EO
Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim
Pláteníkova 264, 258 01 Vlašim
Tel./fax: 317 845 169, 317 845 965
E-mail: vlasim@csop.cz
URL: www.csopvlasim.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů