Čtvrtek, 28. března 2024

Mary Tompson-Jones: Klimatický boj prezidenta Obamy

Mary Tompson-Jones: Klimatický boj prezidenta Obamy

Barack Obama bude dnes na summitu OSN hovořit o klimatických změnách, jež patří k největším výzvám, s nimiž se musíme vypořádat. Ledová pokrývka Severního ledového oceánu mizí rychleji, než se předpokládalo. Zmenšují se ledovce v Grónsku a existuje riziko, že mořská hladina stoupne výš, než jsme očekávali. Zásoby pitné vody jsou ohroženy jak tajícími ledovci, tak extrémními výkyvy, jako jsou katastrofální sucha a záplavy. Tyto změny ovlivňují nejen životní prostředí, ale i světovou bezpečnost a stabilitu.

Prezident Obama ví, že Spojené státy musí zaujmout vedoucí postavení v úsilí zvrátit klimatické změny. Naše odpovědnost je o to větší, že jsme historicky největším producentem skleníkových plynů.

V otázkách změny klimatu Barack Obama obrátil kurz americké politiky. Vyzval Kongres k vypracování legislativy o čisté energii, která emise z roku 2005 sníží do roku 2020 o 14 % a do roku 2050 o 83 %. Prezidentův stimulační balíček zahrnuje částku 80 miliard dolarů na podporu čisté energie. Mimo to byly zavedeny normy, které zvýší účinnost aut a sníží jejich emise.

Z hlediska ochrany životního prostředí jsou klimatické balíčky USA a EU srovnatelné a uplatněním vědeckých metod vedou ke snížení emisí. K zachování bezpečné a obyvatelné planety musí všichni znečišťovatelé postupovat společně, protože podle předpokladu Mezinárodní energetické agentury bude 97 % budoucích emisí pocházet ze zemí rozvojového světa.

Chceme-li dosáhnout široké mezinárodní dohody, musí rozvinuté země do roku 2020 výrazně snížit absolutní hodnoty emisí. Hlavní rozvojové země pak musí přijmout taková opatření, aby do roku 2020 podstatně snížily relativní hodnoty emisí v porovnání s tím, co nyní považují za normu. Další rozvojové země by se měly zaměřit na přípravu plánů dlouhodobého rozvoje založených na nižších emisích s případnou finanční a technickou pomocí. Je důležité, aby nová dohoda nevyžadovala od rozvojových zemí udělat takové kroky, které by bránily jejich rozvoji a růstu.

Dohoda o klimatických změnách se nesmí týkat pouze emisí oxidů uhlíku, musí vzít v úvahu i dlouhodobě udržitelný rozvoj. Rozvoj čisté energie je jedinou dlouhodobě udržitelnou cestou. Země, které disponují pokročilými technologiemi, musí být připraveny nadále je rozvíjet a šířit do zemí, které je potřebují.

Spojené státy jednoznačně podporují uzavření závazné mezinárodní dohody.


Mary Tompson-Jones
Autorka je chargé d'affaires Velvyslanectví USA v Praze

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů