Čtvrtek, 18. dubna 2024

Reakce MŽP na rozhodnutí Evropského soudního dvora v Lucemburku

Reakce MŽP na rozhodnutí Evropského soudního dvora v Lucemburku
Ministerstvo  životního prostředí po včerejším rozhodnutí soudu I. instance u Evropského soudního dvora v Lucemburku vyčká s předložením návrhu na stažení žaloby proti Evropské komisi až do konečného a pravomocného rozhodnutí. Žalobní důvody jednotlivých členských států proti Evropské komisi nejsou totožné, nelze proto dovodit jednoznačné závěry, jak soud I. instance rozhodne v případu České republiky, případně zda bude rozsudek napaden a s jakým konečným výsledkem.

Evropský soudní dvůr v Lucemburku dnes ve dvou prvoinstančních rozhodnutích konstatoval, že Evropská komise nemá právo určit členským zemím objem skleníkových plynů, který mohou vypustit do ovzduší v rámci svého Národního alokačního plánu. Soud tak rozhodl na základě žalob Polska a Estonska. Podobnou žalobu podala v roce 2007 i česká vláda.

"Nyní podrobně analyzujeme odůvodnění obou rozsudků. Pokud by se Evropská komise proti rozhodnutí neodvolala nebo jej soud po odvolání potvrdil, mělo by to závažné důsledky pro fungování evropského systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů v probíhajícím obchodovacím období, tj. do roku 2012," říká I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík. "Na pravidla, platná po roce 2013 by však dnešní rozsudek neměl mít žádný vliv, protože jsou určena novou legislativou, energeticko-klimatickým balíčkem, který přijaly všechny členské státy Sedmadvacítky. Také mezinárodní vyjednávání o závazcích z budoucí klimatické dohody, která mají vyvrcholit v prosinci 2009 v Kodani, se týkají až období od roku 2013." dodává Jan Dusík.

Ministerstvo životního prostředí proto až do definitivního rozhodnutí nebude vládě předkládat návrh na stažení české žaloby proti rozhodnutí Evropské komise o Národním alokačním plánu ČR na léta 2008 - 2012.

Přeji klidný a slunečný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů