Pátek, 19. dubna 2024

Na ekologickou energetiku dají USA granty za 550 milionů dolarů

Na ekologickou energetiku dají USA granty za 550 milionů dolarů

Washington - Americká ministerstva energetiky a financí vyčlenila granty 550 milionů dolarů, tedy zhruba 9,33 miliardy Kč, pro nové projekty výroby energií z obnovitelných zdrojů. Mají přispět k plánům prezidenta Baracka Obamy, který chce během několika let tuto produkci v USA zdvojnásobit. Peníze pocházejí z balíku hospodářských stimulů schváleného Kongresem a zajistí přímé platby firmám namísto daňových úlev. Sloužit budou při výstavbě energetických zařízení pro výrobu elektřiny z větru, sluneční energie, biomasy a dalších obnovitelných zdrojů. "Tyto investice jsou nezbytné, aby Amerika mohla konkurovat a získala pracovní místa v čisté energetice do budoucna," uvedl ministr energetiky Steven Chu.

Vláda Spojených států již přidělila v grantech na ekologické energetické projekty přes miliardu dolarů. Celkem by měla suma podle předpokladů dosáhnout nejméně tří miliard. Energetiky dosud žádaly o odpisy z daní, aby jimi pokryly část nákladů na projekty s ekologickými zdroji. V rámci grantového programu se vzdávají daňových úlev, ale přímo obdrží 30 procent oprávněných nákladů na projekt. V nynějším druhém kole grantů se kvalifikovalo 25 projektů. Nejvyšší sumu 121,9 milionu dolarů obdržela společnost Pyron Wind Farm na soustavu větrných elektráren v Texasu. Na druhém místě je větrná farma Barton v Iowě s grantem 93,4 milionu dolarů.

"Bude to přínosem pro ekonomiku jako celek"

"Nejen že naše dolary z hospodářského oživení kryjí potřeby financovat průkopnické firmy, ale také nastartují investice do soukromého sektoru po celé zemi. Přínosem to bude pro energetiku obnovitelných zdrojů i ekonomiku jako celek," dodal ministr financí Tim Geithner.

Asociace amerických výrobců elektřiny z větru (AWEA) dodatečné granty přivítala. Ocenila je především za situace, kdy krize úvěrových trhů od minulého roku znesnadňuje získávání peněz ze soukromých zdrojů. "Podpora od Kongresu a vládní administrativy očividně pomáhá našemu odvětví oživit se po hospodářském poklesu," reagoval Rob Gramlich s asociace. Dodal, že AWEA nyní pozoruje nárůst zakázek na větrné turbíny a další komponenty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů