Pátek, 29. března 2024

ČIŽP udělal pokutu firmě z Brněnska za nakládání s odpady

ČIŽP udělal pokutu firmě z Brněnska za nakládání s odpady

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila v uplynulých dnech pokutu 800.000 korun firmě ORV Morava za nesprávné nakládání s nebezpečnými odpady na Brněnsku. Rozhodnutí je pravomocné, řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Ivana Awwadová. Zdůraznila, že firma se dopustila více chyb a neměla některá potřebná povolení. Jednatel firmy Petr Jaroš v reakci na pokutu uvedl, že se závěry inspekce nesouhlasí. Sankce je podle něj přísná.
Odpady skladovala ORV Morava od února 2008 v areálu bývalého zemědělského družstva ve Veverských Knínicích. V sudech ukládala zbytky barev a laků, lepidel, odpady z odstraňování nátěrů a také rozpouštědla. Upravovala je tím, že je přelévala do kontejneru a míchala s pilinami, a to pro přípravu alternativního paliva.

Většina odpadů nebyla podle ČIŽP žádným způsobem označena. Chyběl u nich identifikační list nebezpečného odpadu, grafický symbol varující před nebezpečnými vlastnostmi látek a nápis nebezpečný odpad.

Sloučeniny nebyly podle inspekce zabezpečeny proti úniku. Zaměstnanci s nimi manipulovali na přírodním terénu, nikoli na zpevněné ploše, jak to stanoví příslušné předpisy o nakládání s odpady.

Inspektoři dále společnosti vytýkají to, že ukládala odpady do mobilních zařízení, aniž k tomu měla potřebný souhlas.

Představitelé ORV Morava ale projevili snahu o nápravu, uvedla mluvčí ČIŽP. Společnost odvezla odpady z Veverských Knínic a požádala o udělení chybějících souhlasů k provozu mobilních zařízení. Jednatel společnosti připustil, že firma pochybila. Okamžitě po upozornění na nedostatky ale všechny chyby odstranila. Tak přísnou pokutu nečekala.

"Pro nás je její výše likvidační. Pokusíme se rozhodnutí inspekce zvrátit žalobou," doplnil jednatel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů