Čtvrtek, 28. března 2024

Jan Mládek: ČEZ by měl dát příští rok státu ze svého zisku víc

Jan Mládek: ČEZ by měl dát příští rok státu ze svého zisku víc

Rozhovor - Jan Mládek, hlavní ekonomický stratég ČSSD

Sociální demokraté chtějí prosadit, aby v roce 2010 ČEZ poslal akcionářům ze zisku výrazně větší díl než letošních 57 procent. "Dovedu si představit i to, že by se na posílení státního rozpočtu použila část nerozdělených zisků ČEZ z minulých let. Ale primárně nám jde o využití zisku letošního," říká hlavní ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

HN: ČEZ má z minulosti "našetřeno" kolem 140 miliard korun. Nechcete, aby i z tohoto balíku státu vypomohl?

Využití nerozdělených zisků ČEZ možné je, ale otázka zní, zda je to nutné. Já bych preferoval standardní cestu, tedy zvýšení limitu

pro výplatu dividendy, o níž bude rozhodovat valná hromada ČEZ na jaře příštího roku. Mimořádné kroky znervózňují investory, nevidím důvod pro mimořádnou valnou hromadu, která by rozhodovala o dividendě dřív než na jaře.

HN: O kolik víc by měl podle vás v příštím roce stát z ČEZ získat?

Nejde jen o dividendu. My navrhujeme zvýšení daně z příjmu právnických osob, respektive její návrat na úroveň z roku 2008. Tím stát ukousne z hrubého zisku ČEZ asi o miliardu víc. A kromě toho by mělo dojít ke zvýšení limitu pro tu část zisku, která se dává na dividendu.

HN: Chcete na dividendy rozdělit celý zisk ČEZ?

Dovedu si to představit. Ale nejsem si jist, že by rozdělení sta procent zisku bylo žádoucí. ČEZ má řadu investičních aktivit, které je nutno zohlednit. Pak tu jsou i soukromí akcionáři ČEZ. Ty by vyšší divididenda krátkodobě potěšila, ale je otázka, jak by to vyhodnotili z hlediska dlouhodobého zhodnocování firmy. Osobně bych před stoprocentním odčerpáním zisku varoval. Dnes tu je prakticky politická shoda na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.Na to bude třeba spoustu peněz. Je lepší, aby to ČEZ financoval z nerozděleného zisku, než aby si vše půjčoval. Neumím teď říct přesně, jaká část zisku by se měla rozdělit akcionářům, ale prostor ke zvýšení limitu určitě je.

HN: Hlavní výhradou Martina Kocourka z ODS proti superdividendě je, že by z rozpočtových problémů státu těžili soukromí akcionáři ČEZ. Vám to nevadí?

Tomu se musím smát! Upřímně, takový argument bych očekával spíš od někoho z KSČM než od ekonomického experta z pravicové strany.

HN: Ministr financí Janota tvrdí, že superdividenda z ČEZ státu nepomůže - nelze ji započítat do příjmů státního rozpočtu, takže nesníží státní deficit. Má ale pak smysl?

Já o tom problému vím. Nevím, jestli je řešitelný. Ale minimálně o něm lze jednat s Bruselem. Mnoho lidí bere zveřejňovaná čísla o výši deficitu jako exaktně daná. Ve skutečnosti probíhá takzvaná notifikace, což je debata až handrkování o tom, která položka se do deficitu započítává a která ne. Chce to od Janoty aktivnější jednání s Bruselem.

HN: Na co všechno chcete mimořádný příjem z ČEZ využít?

Na dvě věci - na třináctý důchod a na podporu rodin s dětmi. Na důchody by šlo 6 až 7 miliard korun, další 2 až 3 miliardy by se platily na děti. Má to kouzlo v tom, že je to legitimní. Protože český stát není schopen efektivně regulovat monopol ČEZ, ČEZ vybírá monopolní zisky. A je legitimní, aby se část těchto zisků vrátila těm nejpotřebnějším.

HN: Ministr financí počítá s výnosy z ČEZ především na likvidaci starých ekologických škod. Měly by sociální kompenzace dostat přednost?

Postoj ministerstva financí, to je jeden z možných názorů. O těch penězích je třeba vést diskusi. Dát je na ekologické škody je podle mého názoru o trošku méně legitimní než dát je důchodcům. Ale to je otázka politické diskuse, je třeba přijmout o tom politické rozhodnutí.

HN: Měl by podle vás stát pokračovat v prodeji státních akcií ČEZ, jak někteří experti doporučují?

Další rozprodej státního podílu není v tuto chvíli na stole. Není vhodný z krátkodobého hlediska - ceny akcií jsou pořád špatné. A dlouhodobě? Dovedu si představit pokles státního podílu v ČEZ klidně až na 51 procent. Ale rozumím hlasům, které doporučují, udržet tam státní supermajoritu. Kdyby státní podíl klesl, objevily by se nepochybně snahy stát o majoritu připravit, jak už se to v minulosti párkrát stalo.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů