Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nový projekt kraje a EKO-KOMU má podpořit třídění odpadů v jižních Čechách

Nový projekt kraje a EKO-KOMU má podpořit třídění odpadů v jižních Čechách

Podzimní měsíce budou v Jihočeském kraji ve znamení třídění odpadů. Od září až do listopadu k tomu získají obyvatelé, školáci i města a obce širokou škálu nových informací. Jsou přichystány i doprovodné akce, jako jsou Odpadové olympiády pro děti v Českém Krumlově, Českých Budějovicích a v Jindřichově Hradci, nebo putování obřího kontejneru po náměstích měst a soutěž pro školáky. Speciální balíčky k tématice, obsahující plakáty, letáky a CD s propagačním spotem, obdrží jihočeské obce a města.

"Jihočeský kraj se pohybuje v separaci odpadů na celorepublikovém průměru, proto se snažíme lidi do třídění zapojit ještě šířeji. Letošní kampaň pracuje se slogany Má to smysl, třiďte odpad a třiďte správně, dále Recyklace k snídani a Děkujeme, že třídíte. Navazujeme na podobné kampaně z dřívějších let," uvedl Karel Vlasák, radní Jihočeského kraje zodpovědný za oblast životního prostředí a oblast rozvoje venkova.

Organizátoři projektu chtějí upozornit především na skutečnost, že recyklace odpadů se stává běžnou záležitostí a že recykláty se vyskytují v mnoha výrobcích kolem nás a tím potvrdit smysluplnost třídění odpadů. Ne všechny odpady dnes končí na skládce a stále více se jich zpracovává v rámci integrovaného systému. I skutečně nevyužitelné složky jsou zdrojem tepla a elektřiny v zařízeních pro energetické využití odpadů. Proto je nutné skutečně kvalitně třídit, aby se odpad dal co nejlépe zpracovat a využít.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů