Čtvrtek, 28. března 2024

Je lepší voda z kohoutku nebo balená?

Je lepší voda z kohoutku nebo balená?

Co je lepší? Kohoutková nebo balená? Tak by se dal stručně popsat spor, který se rozhořel mezi vodárenskými společnostmi a Svazem minerálních vod. Zatímco vodárny upozorňují v nové kampani na výhody vody natočené z kohoutku, Výrobci minerálek a stolních vod kontrují vlastní kampaní, ve které vyzvedávají přednosti svých výrobků. Co si vybrat?

Podle Jany Ježkové, předsedkyně Svazu minerálních vod, nelze kvalitu vodovodní a balené vody srovnávat, protože balené minerální vody a pramenité vody jsou vždy podzemní a jsou potravinou, která podléhá přísným normám na rozdíl od vody z vodovodu, která je určená především k jinému využití než k přímému pití.
Pitná voda  - Autor:Stock    Exchange
Podle Miloslavy Melounové, ředitelky Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, však vodovodní voda musí splňovat požadavky na kvalitu pitné vody a z velké části je splňuje. "Jsou jen malé výjimky, kdy voda z vodovodu v některých ukazatelích překračuje dané limity," připustila Melounová. Dodala, že 50 % pitné vody je vyráběno stejně jako balené vody z podzemních zdrojů, a tato voda je zcela srovnatelná s vodou balenou, je však mnohonásobně levnější.
Vodárny i výrobci balených vod rozjeli kampaně za své produkty. Dá se to vykládat především jako boj o zákazníka, protože prodej balené vody letos mírně poklesl, což připustila i Ježková.
Zatímco však za litr vody z vodovodu zaplatíme několik haléřů, ta balená stojí od několika korun až třeba po několik desítek korun v případě zahraničních vod.
Vodárny proto rozjely kampaň "Kohoutkovou, prosím!", kdy přesvědčují restauratéry, aby ve svých podnicích nabízeli zákazníkům místo balených vod, vodu z kohoutku.
Podle Melounové však vodárny zatím restauratérům nenabízejí finanční stimulaci, jen originální broušené karafy na vodovodní vodu.
"Snažíme se je přesvědčit, že máme kvalitní vodu a že by bylo vhodné, aby tak jako v zahraničí nabízeli hostům v restauraci vodu točenou. Některé restaurace už vycházejí vstříc, některé restaurace v Praze točenou vodu už nabízejí. V dražších restauracích ale zatím ne," vysvětlila Melounová.
Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů