Pátek, 29. března 2024

Českobudějovičtí vědci usilují o vznik biotechnologické institutu aplikované ekologie

Českobudějovičtí vědci usilují o vznik biotechnologické institutu aplikované ekologie

České Budějovice by se v budoucnu měly rozrůst o biotechnologický institut aplikované ekologie pod zkratkou BIOEKO. Vědci z Biologického centra a Přírodovědecké fakulty tedy připravují projekt, kterým by jim měl pomoci získat z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace potřebnou zhruba miliardu korun z Evropské unie.

Součástí rozvojových plánů je i výstavba nové pětipodlažní budovy v areálu kampusu českobudějovické Akademie věd. To, zda s projektem uspěli, se dozví na jaře příštího roku.

Manažerka projektu Michaela Krištůfková věří, že projekt před schvalovací komisí uspěje i proto, že zaručuje vznik nových pracovních míst: "Je zcela jasné, že nemůžeme postavit novou kapacitu a jenom přenést stávající pracovní síly do nových objektů. V našich propočtech a plánech je, že zhruba na konci projektu by v nových objektech mělo pracovat 120 pracovníků, z toho minimálně polovina bude nových pracovních sil. jednoznačně bude mít projekt význam i pro rozvoj pracovního trhu, snížení nezaměstnanosti a pro rozvoj vzdělanostní struktury obyvatel kraje i města."

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů